20 Eylül 2011 Salı

HAVVA ORDUSU

















Öğlen mailleşirken FD tayfasının Fenerli üyelerinden Barad-dur çok haklı olarak not düştü. "Bu hadise yurt dışında olsaydı, yazmayan kalmaz, bloglar resimle videoyla dolardı" diye...Doğru da söyledi, kendimden biliyorum, dürüst olayım, yurt dışında tribünlerde sadece kadın ve çocukların olmasına izin verilen bir maça 40 bin insan akın etse alır koyar bir dolu da methiye düzerdik. Kararın kendisini hala absürd buluyorum. Seyircisiz oynama cezası demek, kadın-erkek-çocuk-bebek demeden seyircisiz oynama cezası demektir, üstelik bunun mahiyetini sonradan değiştirmek açık bir adaletsizliktir. Birçok yerde karşılaştığım şekilde, kadınlara yönelik bir aşağılama olduğu fikrinde değilim. Zira kadınlar normal zamanlarda da maçlara gelebiliyorlar buna bir engel yok. Ama gelemiyorlarsa bunun sebebi federasyon ya da bir başkası değil o tribünleri "gelinmez" hale getiren mahlukatlar. Ama bunların hepsini kenara bırakıp pratikteki sonuca bakarak eğlenmek, methiye düzmek ve gülümsemeyle olaya saygı duruşunda bulunmak mümkün. Gol sırasında çıkan o cırtlak sesleri, stadyumdaki daimi uğultuyu ve insana acaip gelen herhangi bir unsuru. Türkiye'de, yıllardır erkekler 20 bin ortalamanın üzerine çıkamadılar, kadınlar dükkanı 40 binden açtılar. Bana göre dünya tribün kültürü açısından tarihe geçecek bir olaydır ve eminim bu hafta içi birçok "ultra" kültürü üzerine yapılmış internet sitesi ve taraftar forumunda bu maçın konuşulduğunu göreceğiz. Bunun renklerle alakası yok, ortaya çıkmış çok güzel bir görüntü var, bu resmin çizilmesinde emeği geçen herkese de teşekkür etmek ve eline sağlık demek lazım....

8 yorum:

varol döken dedi ki...

seninle de bir gün aynı fikirlere sahip olacağız deseler zzzt seinfeld derdim ama aynısının tıpkısını düşünüyor, alper öcal'a bir bira daha getirmeye gidiyorum:)

Flying Dutchman dedi ki...

yazinin bir genci alkole sevketmenize vesile olmasina uzuldum varol bey...nuri alco gibi adamsiniz saygilar...

maria lopez garcia dedi ki...

Keske orda olsaydınız da normalde maclara giden biri icin olayın nasıl iskenceye donebildigini gorseydiniz : ) Anlatsam guzel bir yazi bile cikar hatta.
Hos, Ankara'dan, Kocaeli'nden gelenler vardi ve cogumuz yaklasik 4-5 saat sira bekledik, e bu durumda emege ve sevgiye saygi tabii..

Sosyal_FB dedi ki...

Oraya giden kitleyi küçümseyen geri zekalılar görüyorum sağda solda. Ve ne yazık ki bu mermer kafalıların içine Fenerbahçeliler de dahil. Allah herkesi, her türlü şeyin elitistinden korusun. Halk dedin mi, tüyleri diken diken oluyor geçmişini... Neyse...

onurkarakose dedi ki...

Ingiltere'de olsa, haftalarca methiyeler dizerdik.. abartmiyorum, turk futbol tarihindeki en guzel ve anlamli sahneleri yasattilar bana..

keske, onceden organize olunabilseydi de, dunyaya daha iyi pazarlayabilseydik..

merakimdan soruyorum; elitizmle ne gibi bir baglanti kuruldugunu anlayamadim!

Sosyal_FB dedi ki...

@ onurkarakose

Merakta bırakmayalım o zaman... Yazara ya da yorumlara dair bir elitizmden bahsetmedim orada. "Tribün gibi bir tribün olmadı ya" diye vaziyete burun kıvıran Fenerbahçeliler var. Tribün Raconu Elitizmine gerek yok, demek istedim.

maria lopez garcia dedi ki...

Buna cevap vermek istedim orda olan biri olarak. Asla oyle bir tribun beklentisi olarak gitmedim orada da boyle bir sey beklemedim, keza cok da gurur duydum. Fakat reel olarak bakarsak biraz zorlayiciydi, tribun acisindan soylemiyorum bir yerde o kadar cok kadin varsa cok cekilir bi durum olmaz genelde :) Yoksa hakikaten tarihi bir olaydi ve kucumseyenleri kucumsemek gerekir diye dusunuyorum.

onurkarakose dedi ki...

@ canarino

Demek istedigini simdi anladim. Kisisel alma, ben bu elitizm kelimesinin kullanilisinin -siyasi konjonktur geregi- hatali oldugu dusuncesindeyim. Bunun haricinde, yazdigin ikinci yoruma tamamen katiliyorum. Aciklama icin tesekkurler.