28 Eylül 2011 Çarşamba

HUUB STEVENS VE SCHALKE 04


















21 Mayıs 1997 tarihinde Schalke 04, 2 ayaklı UEFA Kupası finallerinin sonuncusunda Inter'i penaltılarla mağlup ettiğinde dünya basınına Schalke'nin penaltılar için ürettiği bilimsel yaklaşım yansımıştı. Buna göre Gelsenkirchen kulübünün teknik direktörü Huub Stevens, Inter'li oyuncularun kariyerlerinde kullandıkları penaltılardan bir veri bankası oluşturmuş ve kaleci Jens Lehmann'a maç ve penaltılar öncesi bu kaynaktan bazi tüyolar vermişti. Nitekim Lehmann maç sonrası "bilgisayar verilerine göre Zamorano ne zaman penaltı sırasında toptan çok açılsa topu kalecinin soluna vuruyor, ben de otomatik olarak oraya atladım" demişti. Tabii bu veri tabanında Inter kalecisi Gianluca Pagliuca'nın da penaltı sırasındaki davranışları mevcuttu. Buna göre İtalyan kaleci topa vurulmadan önce mutlaka bir köşeye hareketleniyordu. Bunu aklında bulunduran Schalke'li oyuncular, Ingo Anderbrügge, Olaf Thon, Martin Max ve Olaf Thon 4'te 4 ile kupayı, San Siro'dan alıp Almanya'ya götürdüler. İlk maçı Schalke Wilmots'un golüyle Almanya'da kazanmış, rövanşta Zamorano 84'te maçı uzatmaya götürmüş ancak golü atan Zamorano ile birlikte, Aron Winter penaltıları kaçırmıştı. Lehmann, Djorkaeff'in ağlara giden penaltısında da köşeyi doğru tahmin etmiş ve kurtarmaya çok yaklaşmıştı. Schalke bu çalışmayla 1972'deki Alman Kupası'ndan sonraki ilk kupasını kazandı ve 93 yıllık tarihindeki ilk (ve halen tek) Avrupa kupasını müzesine götürdü. Penaltı vuruşlarını izlemek için buradan buyurun.

Schalke'ye bu günlerini yaşatan adam Stevens yine takımın başında. İmzadan daha birkaç gün önce adı Hamburg'la geçiyordu. Ancak basına Schalke ile de görüştüğü sızınca Hamburg görüşmeleri durdurdu. Zaten ertesi gün de Hollandalı basına tanıtıldı.

Stevens, Schalke ve başarı deyince sadece UEFA Kupası ile yetinen bir isim olmadı, zira 2001 ve 2002'de kazandığı Almanya Kupası başarıları da var. Aslında,1958'den beri şampiyon olan kulübü 2001 yılında dubleye götürebilirdi ama o dillere destan sezonun son haftasının, son saniyesinde, Tomáš Ujfaluši'nin geri pasını eliyle kontrol eden Mathias Schober, maçın hakemi Markus Merk'in Bayern lehine, ceza sahası içinden bir endirekt serbest vuruş kazanmasına sebep oldu ve topu ağlara gönderen Patrik Andersson şampiyonluk şarkıları söyleyen Schalke halkını gözyaşlarına boğdu. Bu müthiş sezonu, yeni başladığımız Efsane Sezon köşesinde ayrıntılı inceleyeceğiz ama şuradan o anlara ulaşmak mümkün. Tabii bunun öncesi de var ama dediğimiz gibi o Efsane Sezon köşesine...




















Stevens'ın kariyeri Schalke sonrası pek iyi gitmedi. 2002'de görevden ayrılışının ardından Hertha Berlin'deki görevi çok kısa sürdü. FC Köln'ü 2004-05 sezonunda 2.ligden alıp Bundesliga'ya döndürdü. Teknik direktörlüğe başladığı Roda'ya döndü ardından. 2007'de, birkaç gün önce adının geçtiği Hamburg'da göreve başladı ama 1,5 sezon sonra ayrıldı. Schalke'deki uzun döneminin aynısını, 11 yıl futbol oynadığı PSV'de tecrübe etmek için. Ancak sadece 7 ay sonra, basın, futbolcular, kulüp yönetimi ile yaşadığı sorunlar sebebiyle ayrılmak zorunda kaldı. Bardağı taşıran son damla antrenman sahasında Ekvatorlu Edison Mendez ile birbirine girmesi oldu. Mendez kendisini Willem II maçında yedek bırakan Stevens'a çok içerlemişti ve herkesin gözü önünde kapıştılar. Aşağıda o anın görüntüleri izlenebilir.



Taraftarlar bu olayda bir hayli içerlediler ve sadece 2 ay sonra görevden ayrıldı. Birkaç ay sonra Avusturya'da Red Bull Salzburg'un başına geçti ve teknik direktörlük kariyerindeki ilk şampiyonluğu yaşadı ama orada takım, bir başka Hollandalı Co Adriaanse'dan devralmıştı. 2010-11 sezonudna takım şampiyonluğu Sturm Graz'a kaptırınca da görevinden oldu. Aslında bakıldığında, Schalke sonrası büyük bir başarı yaşamamış bir teknik adam için işsiz olduğu dönemler ayları geçmiyor Stevens'ın. Klaas-Jan Huntelaar'ın hazır bulunduğu bir kulübe gitti. Felix Magath ve Ralf Rangnick çok büyük umutlarla göreve başlamışlar ve aslında görevlerinin ilk zamanları oldukça akılda kalıcı işlere imza atmışlardı. Bu 2 Alman Gelsenkirchen'in mavı beyaz halkını mutluluğa götüremedi. Onlardan önce, bugün PSV'nin başındaki Fred Rutten görevdeydi. Şimdi tekrar Hollandalı zamanı. Rangnick'ten sonra yine Schalke günlerine dönmüş bir isim. Bu seneye müthiş başlayan Bayern Munich'i yakalamak zor olacak. Yine de buna rağmen zirve ile 6 puanlık bir farkları var. Schalke taraftarları da o müthiş 2000 ruhundan bahsediyorlar mı bilemem.

1 yorum:

kafagöz dedi ki...

Bence Huub Stevens ile George Graham aynı kişi...