2 Eylül 2011 Cuma

SAN MARİNO GERÇEKLERİ

























Kitap fuarında olduğumdan ne Kazakistan ne de Azerbaycan-Belçika maçlarını izleyebildim ne de Hollanda-San Marino maçına göz atabildim. Ha hiçbirini kaçırdığıma da üzülmedim o ayrı. Skorlardan sonra görünen grup ikinciliği için çok büyük bir avantaj yakaladığımız yönünde. Avusturya deplasmanında eğer mağlup olmazsak bu işi başaracağız gibi görünüyor. Tabii baraj maçı oynamamak için 9 grup içerisinde en iyi ikinci olmamız gerekiyor ki o alanda Hollanda'nın grubundaki İsveç'le çekişme ihtimalimiz oldukça yüksek. O hesaplar son 2 maç öncesinde daha da yoğunlaşacak ama kalan 3 maçtan 7 puan alabilirsek ve Azerbaycan bir şekilde son sıraya inebilirse şansımız olabilir, zira en iyi ikinciler hesabında grubun son sırasında yer alan takımla oynanan maçlar hesaba katılmıyor. Bizim de mağlup olduğumuz Azerbaycan yerine her 2 maçta da mağlup ettiğimiz Kazakistan'ın beşinci sırada olması işimize gelir. O yüzden 3 gün sonraki Azerbaycan-Kazakistan maçı dahi bizim için önemli konumda.

Hollanda 11 gol attı San Marino'ya. 4 Nisan 1912'de İsveç'teki Olimpiyat Oyunları'nda Finlandiya'yı 9-0 mağlup etmişlerdi. 1974 Dünya Kupası'na giden yolda Cruijff ve arkadaşları Norveç'i aynı skorla mağlup ettiler. Ancak rekor tarihe gömüldü. Artık çift haneli bir rekor duruyor orada. Tabii bu işin bir tarafı, bir de öbür tarafına bakmak lazım. San Marino'nun şu anki pozisyonu hakkında birkaç rakam verelim. Hakikaten tişörtü yaptırılası takım.

-San Marino üstüste 43 maçtır kazanamıyor. Tarihlerindeki son (ve tahmin edeceğiniz gibi ilk) galibiyet 28 Nisan 2004'te Liechtenstein karşısında, hazırlık maçında aldıkları 1-0'lık galibiyetti.

-Yukarıda bahsettiğimiz 1-0'lık galibiyette takımının tek golünü atan Andy Selva, ülkenin sayılı profesyonelinden birisi ve 8 golle milli takım tarihinin en golcü oyuncusu. Daha ilginci, aynı tarihin, 1 golü geçen tek oyuncusu.

-Bu son 43 maçta, San Marino sadece ve sadece 5 gol atabildi. Buna karşılık 187 gol yediler. Bu da maç başına 4.3'lük bir gol ortalaması demek.

-Son 18 maçta takım gol atamadı. 1620 dakikaya denk geliyor bu ki 27 saattir gol atamıyorlar demektir. En son 11 Ekim 2008'de Slovakya'ya 3-1 mağlup oldukları maçta gol atabilmişlerdi.

-San Marino'nun aldığı en farklı mağlubiyet, Euro 2008 elemelerinde Almanya'ya karşı aldıkları 13-0'lık skor. Bunun dışında bu akşamki Hollanda ile beraber Polonya (10-0, 2009), Belçika (10-1, 2001) ve Norveç (10-0, 1992) de çift haneli rakamlara ulaştılar.

-San Marino 1990'da katılmaya başladığı Avrupa Şampiyonası elemelerinde 54 maç oynadı. 54'ünü de kaybedip destan yazdılar. Dünya Kupası elemelerinde de 46 maç oynadılar. Burada 2 beraberlikleri var ve heyhat, bir tanesi 1994 elemelerinde Türkiye'ye karşı 0-0'lık skorla.

-Oynadıkları toplam 107 milli maçta 16 gol atabildiler. En çok sevdikleri (!) rakipler Liechtenstein ve Belçika. Bu 2 ülkeye 3'er gol attılar.

-Rekor dendi mi akla San Marino geliyor. 17 Kasım 1993'te, İngiltere karşısında, Bolgona'da Davide Gualtieri'nin ayağından gol bulduklarında maçın 9. saniyesiydi. Bu Dünya Kupası elemelerinin halen en hızlı golü. Hedeflerine ulaşmış bir ekip olarak maçı 7-1 kaybettiler.

5 yorum:

M.Cagdas dedi ki...

adamlari sirf eziyet olsun diye mi oynatiyorlar bu elemelerde anlamiyorum. hem kendilerine eziyet, hem izleyenler icin sikici anlamsiz maclar. bari bu son torba takimlarina kendi aralarinda bi playoff tarzi birsey oynatip onun galibini soksalar elemelere. sanirim bazi kitalarda bu sekilde.

alkinte dedi ki...

Aslına bakarsak, bu takımı kesinlikle küçümsememek lazım. Sonuçta adamlar, İngiltere'ye karşı Türkiye Milli Takımından(0) daha fazla gol(1) atmışlar. Bu bile çok enteresan bir istatistik bence...

Ku.Ba dedi ki...

En iyi ikincilik konusunda Yunanistanli, Hirvatistanli Grup F'ye de dikkat.

Burak Eken dedi ki...

M.Cagdas'ın dediği gibi; Asya'dakine, Kuzey Amerika'dakine benzer bir "ön play-off" olsa çok daha güzel olur. Şimdiki sistemin 4. torbasından itibaren olan takımlar kendi aralarında bir oynasınlar, oradan kazananlar gelsin.

serkan dedi ki...

en iyi ikincilik hesaplarına uğur meleke güzel bir analiz yapmış:

http://spor.milliyet.com.tr/en-iyi-ikinci-olabiliriz/spor/sporyazardetay/05.09.2011/1434700/default.htm