22 Ekim 2011 Cumartesi

KLASSIEKER VE LORD OF THE FLIES














Hollanda'nın "klasik" derbisi yarın saat 12:30'da Amsterdam Arena Stadyumu'nda oynanıyor. Feyenoord yıllar sonra Ajax karşısına, sıralamada Ajax'ın üstündeyken çıkacak. Ajax bu sezon oynadığı 9 maçta 4 galibiyet alabildi ve işler pek de iyi gitmiyor. Sıkıntı defans hattında tabii ki. Kendi evlerinde oynadıkları tüm maçlarda gol yediler. Heerenveen'i 5-1, Vitesse'yi 4-1 mağlup ederken, şampiyonuk yolundaki rakipleri Twente ile 1-1 ve AZ ile 2-2 berabere kalırken hep gol gördüler. En son 1999-2000 yılında takım ilk 4 maçta kalesini kapamayı başaramamıştı. Aslında o sezon bu kötü seri 6 maça kadar gitmişti. Ajax 10 Nisandaki 2-0'lık Groningen maçından beri ligde oynadığı toplam 13 maçta sürekli gol yedi. Bu çizgi 1963-64 ve 1981-82 sezonlarından sonra gelen en kötü çizgi. Bu 2 sezonda Ajax üstüste 16 maç kalesinde gol görmüştü. Ajax ayrıca Roda JC ve Excelsior ile beraber 0'a karşı maç kazanamayan tek takım. Aşağıda Ajax tarihinin en kötü "clean sheet" performansı var.

















Feyenoord, Ajax'ı Amsterdam Arena'da ziyaret ettiğinde bu iki takımın arasındaki 111. maç olacak. Feyenoord en son 28 Ağustos 2005 yılında Ajax'ı deplasmanda mağlup edebildi. Bu maç Amsterdam'daydı ve Feyenoord Salomon Kalou ve Dirk Kuijt'ın golleriyle sonuca gitmişti. Ajax'ın tek golünün sahibi ise Angelos Charisteas'tı. Rövanş maçında Rotterdamlılar yine kazandılar. 3-2'lik maçta Nicky Hofs, Romeo Castelen ve yine Dirk Kuijt golleri ataraken Klaas-Jan Huntelaar ve Markus Rosenberg konuk takımın gollerine imza koymuştu. O günden sonra oynanan 10 maçın hiçbirinde Feyenoord kazanamadı. 7 kez kaybedip 3 kez berabere kaldılar. 8 gol atıp 27 gol yediler.


















Sineklerin Tanrısı

Tabii tarihten gelen Feyenoord dezavantajı ile birlikte Jan Vertonghen ile Theo Janssen arasında süregelen bir "saha içi liderlik" problemi var. Jan Vertonghen 24 yaşında. Ajax altyapısına 16 yaşında girdi. 19 yaşında kiraya gönderildiği RKC Waalwijk kariyeri dışında profesyonel kariyeri hep Ajax'taydı. Yeri gelince kaptanlığı hakediyordu. Aldı da. Ama doğudan gelen adam, Enschede kentinde adeta yeniden doğan Theo Janssen başka bir adamdı. Sabıkalı, dominant, toplum normlarına bağlı kalmayı kabul etmeyen bir adamdı. Bu ikilinin arasında saha içinde bir liderlik savaşı var. Janssen, etrafındakileri çok kolay etki altına alabilecek, maç içinde skora doğrudan etki yapabilecek bir karakter. Vertonghen ise daha sakin, daha mantıklı bir adam. Otoriteler onun içinde doğuştan liderlik güdülerinin bulunmadığını söylüyorlar ama Ajax kaptanlığını Janssen'e vermek de takımdaki dengeleri bozabilir. Üstelik Vertonghen'ın daha şimdiden geçtiğimiz hafta yaptığı "Theo bizim takım bu kadar vazgeçilmez mi, bilmiyorum" açıklaması da bu gerginliğe yardım etmedi. Frank de Boer bu sorunu mutlak surette çözmek zorunda. Hollandalılar duyguları her zmana mantığın arka planına atan bir toplumdur. Tek sorun Janssen'in klasik bir Hollandalı olmadığı. Bu çatışma, William Golding'in müthiş eseri Sineklerin Tanrısı'ndaki Ralph-Jack çekişmesini hatırlatıyor bana.

Yarın saat 12:30'da Feyenoord ilk kez Arena'ya güvenle gidiyor. Son bir hatırlatma. Eredivisie maçlaırnın yayın hakkını elinde bulunduran Eredivisie Live, 14-23 ekim tarihleri arasında şifreyi kaldırdı ve bu süre zarfınfaki tüm maçlar şifresiz olarak yayınlanacak. Yarın ki Ajax-Feyenoord maçı da tabii ki. Muhtemel kadro ve dizilişler aşağıda...

1 yorum:

serkan dedi ki...

kaptan gemiyi kurtardı bu hafta...