7 Kasım 2011 Pazartesi

6-4 VE YANKILARI

















6 Kasımda Ajax'ın 6 yemesi manidar oldu elbet. Maç sonrası Frank de Boer'un söylediği "biz 10 kat daha iyiydik ama puan alamadık" lafı ağır mağlubiyetin şoku tabii ki. Yoksa son 20 yılın en kötü sezon açılışı performansına bir göz atması gerekiyor genç hocanın. Zira 1991-92 sezonundan bu yana Ajax hiçbir zaman ilk 12 maçın sonunda 20 puanda kalmamış ve liderin (AZ) 11 puan gerisine düşmemişti. 1996-97 sezonunda da Ajax ilk 12 maç sonunda 20 puandaydı ama liderle arasındaki puan farkı 7 idi. Aşağıda göreceğiniz Ajax'ın son 20 yıldaki en kötü sezon açılışları. Son sütunda liderle arasındaki puan farkı görülüyor.














FC Utrecht Ajax'a karşı oynadığı son 13 iç saha maçının 9'unu kazandı. Bugüne kadar Ajax'a hiçbir zaman 6 gol atamamışlardı. Ajax da 19 Nisan 2009'dan sonra ilk kez Eredivisie'de 6 gol yedi. O tarihte PSV'ye Eindhoven deplasmanında 6-2 mağlup olmuşlardı. Dahası 12:30 maçları da yaramıyor takıma. Bu saatte başlayan son 9 maçın sadece 1'ini kazanabildiler. 12 Aralık 2010'da Vitesse'yi Arhnem deplasmanında 1-0 mağlup etmişlerdi. Kazandıkları maçın dahi skoruna bakıldığında, öğlen yemeği maçlarınının onlara göre olmadığını anlayabiliyoruz. Tabii maçın ilginç unvanları da vardı. Bu unvanlardan birini paylaşan Rus Dmitri Bulykin gibi. Henüz 4. dakikada sakatalanan Siem de Jong'un yerine giren Bulykin 8. dakikada attığı golle, Eredivisie tarihinde sonradan oyuna giren oyuncular içinde en erken gol bulan isim oldu. Bulykin devre bitmeden 1 gol daha attı. Bu da onu 2004'te Twente formasını giyen Kim Christensen'den sonra ilk kez, oyuna sonradan girip ilk devrede 2 gol birden atan oyuncu yaptı. İşin ilginci, 17. dakikada Toby Alderwireld'in yerine oyuna giren Andre Ooijer de 32. dakikada takımının ikinci golünü kaydetti. Daha önce Hollanda futbol tarihindeki hiçbir maçta, oyuna sonradan giren oyuncular ilk yarıda 3 gol birden atmamışlardı.

Bu 10 gollük maç Hollanda Ligi'nde bu sezonki maçların da bir yansıması aslında. 12 hafta sonunda oynanan toplam 108 maçın sadece 3 tanesi 0-0 berabere bitti. VVV Venlo-Excelsior, ADO Den Haag-Vitesse ve VVV Venlo-FC Utrecht maçları. Bu da hem rakam hem de yüzde olarak (aşağıdaki tablodaki son sütun), lig açısından rekor bir gidiş.

Hiç yorum yok: