26 Kasım 2011 Cumartesi

BİRA GEÇİDİ vol.1: HEINEKEN














Yolculuklarda tattığımız biralardan bir geçit oluşturalım kısa kısa, kenarda dursun. Ülkenin gurur kaynağı ile başlayalım. Her hafta 1 tane.

Heineken'la başladık tabii ki. Kendisini anlatmaya gerek yok. Hollanda'nın en büyük bira firması. Amsterdam'da adına açılmış ve son derece eğlenceli, interaktif bir müzesi var. 170 ülkede pazarlanıyor ve 71 ülkede 125 ayrı bira üretim tesisinde üretiliyor. Dünya çapında 60 bin çalışanı var. 1864 yılında, Gerard Adriaan Heineken, Amsterdam'da De Hooiberg isimli bira fabrikasını aldığında tarih de yazılmaya başlamıştı. Bugün Heineken ailesi Hollanda'nın en zengin 10 ailesi içinde. Bu işin tarihçe yönü. Tat açısından kalitenin sadeliği vardır Heineken'da. Ya da sadeliğin kalitesi hangisi karar veremedim. Ama bira aleminin Ergün Pembe'si gibidir. Sürekli yeni şişe tasarımı, promosyonlar ve yeni aromalarla karşımıza çıkmaz, yıllardır çizgisi bellidir ve her zaman favoriler arasındadır. Şahsımın ilk 5 birasına giriş çıkışlar olabilir ama Heineken'in yeri hiç değişmez. Belki zirvede değildir ama her zaman onu takiptedir. Hollanda'da ortalama 1 euroya satılır 50'lik kutusu. 33'lük pek tercih edilen bir büyüklüğü değildir.

Alkol oranı: % 5
Tür: Pale Lager
Uyruk: Hollanda
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl, kutu 20 cl -havayolları versiyon-, 33cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 4/5

5 yorum:

serkan dedi ki...

kendimi www.ratebeer.com'da gibi hissettim :)

purgatory dedi ki...

eminim biliyorsundur hocam ama ilk defa bu yaz amsterdamda denedim, "duvel" herkes denemeli. Belçikalılar bu işte 1 numara.

Flying Dutchman dedi ki...

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2008/10/duvel-veltins.html

:))

purgatory dedi ki...

Hocam büyüksün :)

Alkan Gültekin dedi ki...

heineken experience, gerçekten iyi bir experience idi :))