1 Kasım 2011 Salı

WILFRIED BONY


















Geçtiğimiz yıl ADO Den Haag'a 24 yıl sonra Avrupa kupaları vizesini aldırmasının ardından Vitesse'nin başına geçen John van den Brom "Vitesse sadece Wilfried Bony'den ibaret değil" diyor. Evet ondan ibaret değiller ama Fildişili takımın çok önemli bir parçacı. Geçtiğimiz pazar günü Gelderland derbisinde takım, ezeli rakip De Graafschap'ı 1-0 mağlup ederken golün altında yine onun imzası vardı. Çılgın Gürcü Merab Jordania'nın (3 sene içinde Eredivisie şampiyonluğunu hedefliyor) sahibi olduğu Vitesse ligde dördüncü sırada.

Bundan 22 yıl önce Fildişi Sahili'nin Atlas Okyanusu kıyısındaki kenti Bingerville'de dünyaya geldi Wilfried Bony. Doğduğu kentin sokaklarında futbol oynadıktan sonra kariyerini Avrupa'da geçirmiş Fildişi tarihinin önemli oyuncularından Cyrille Domoraud'nun 2001 yılında kurduğu futbol akademisine attı adımını. 18 yaşındayken Bingerville'in kuzeyindeki Issia kentinin takımı Issia Wazi FC onu kadrosuna kattı. 2 yıl içinde takımla yurt içinde önemli başarılar kazandılar. Takım federasyon kupasını 2006 yılında müzesine götürdü, 2007'de de final oynadı. Bu onların kulüp tarihindeki en büyük başarılarıydı ve bu dönemin Bony'nin takımda olduğu döneme denk gelmesi sürpriz değildi. Avrupa takımlarının Afrika'da görevli futbolcu avcıları çoktan onu merceğe almışlardı bile. Sparta Prag elini en çabuk tutan oldu ve onu Çek Cumhuriyeti'ne getirdi. Rezerv takımla bir kaç denemeden sonra da profesyonel kontrata imzayı attı. İlk sezon onun için Kafka'nın kasvetli şehrine alışma dönemiydi. Fildişi'nin güneyinden, geldiği bu Art Nouveau şehrinde Çekçeyi öğrendi. Taraftarların ve medyanın göz bebeği oldu. Sadece kendisine yetecek kadar değil, geride bıraktığı ailesine para gönderecek kadar maddi kaynağa sahip olmuştu. İkinci sezonunda takımını şampiyonluğa ulaştırırken 9 golle kadronun en golcü ismiydi. 2010-11 sezonuna da müthiş başladı. Ligin ilk yarısında 10 gol attı ve gol krallığının zirvesindeydi, ancak tamamen fizik güce ve efora dayalı bu ligden, yeteneklerini göstereceği, teknik kapasitenin de önemli olduğu bir lige gitmek istiyordu. Sparta Prag formasıyla, PSV ile oynanacak maç için geldiği, henüz binmeyi bilmediği bisikletlerden oluşan, gördüğünde hayretler içinde kaldığı ülke Hollanda onun sonraki durağı olacaktı.

Ocak 2011'de, Vitesse, Jordania'nın yanında getirdiği ağır keseden 4.1 milyon euroyu Prag takımına ödedi. Sahaya çıktığı ilk maç, geçen pazar takımının tek golünü attığı derbi mücadelesi, De Graafschap maçıydı. Marco van Ginkel'ın yerine oyuna girdi ve 27 dakika geçmemişti ki ilk maçında "scored on his debut" ona nasip oldu. 7 maçta forma giyip 3 gol kaydetti. Geride bıraktığı kulübü Sparta Prag, onun gidişi sonraıs Çek liginde şampiyonluğu Viktoria Plzen'e kaptırmıştı ama daha önemlisi yarım sezon oynamasına rağmen takımının en çok gol atan üçüncü ismi olmuştu.

Bu sezon ise hedef ligi ilk 5 içinde bitirmek. Bony 8 golle krallıkta üçüncü sırada. Üstelik attığı goller doğrudan puana etki ettiği goller.

20 Ağustos 2011'de, Gelredome'da Utrecht'in 2-1 mağlup edildiği maçta 2 gol de ona aitti.
25 Eylül 2011'de deplasmanda kazanılan Excelsior maçında yine golleri Bony atmıştı.
1 Ekim 2011'de Heerenveen ile içeride 1-1 berabere kaldılar. Takımın tek golünün altında imzası vardı.
23 Ekim 2011'de PSV ile kendi evlerinde 1-1 berabere kaldılar. 1 gol daha yazdı.
Geçen pazar derbide takımını 3 puana götüren tek golü kaydetti.

Bony'nin sadece VVV'yi 4-0 mağlup ettikleri maçta attığı, takımının üçüncü golü istatistik anlamı olan goller. Ama bunun dışında takımın topladığı 21 puanın 11 puanı onun attığı gollerle geldi.

Hedefi büyük. Avrupa'nın üst düzey bir kulübünde forma giymek. Elbette Fildişi'nden çıkan her genç golcünün idolü onun da idolü. Didier Drogba. Drogba ilk büyük transferini yaptığında (2003, Guingamp ---> O.Marseille) 25 yaşındaydı. Kendini geliştirmek için süresi var. Her şeyden önce iyi bir takım oyuncusu. Fiziği henüz tipik bir Afrikalı forvet düzeyinde değil ama bitiriciliği de ortalama bir Afrikalı forvetin seviyesinin üstünde. Halen bu sezon onun kendini geliştireceği yıl olacak ve muhtemelen de gol sayısı açısından kariyer rekorunu kıracak. Tabii muhtemel Afrika Kupası yolculuğu onun yokluğunda Vitesse'nin çok sıkıntısı çekmesine yol açacak. Jordania eğer Vitesse'yi şampiyonluğa oynayan bir kulüp yapmak istiyorsa, en azından 1,5 yıl daha onu elinde tutmalı. Zira CSKA'nın daha şimdiden yaptığı bir teklifi kulüp reddetti. Bony için 15 milyon euro gibi bir bonservis bedelinden bahsediliyor.

Hiç yorum yok: