22 Aralık 2011 Perşembe

AMSTERDAM'DA İSTİLA-2


















24 saat geçti aşağı yukarı Arena Stadyumu'daki hadieseden sonra. Hollanda basını "Hollanda Futbolunun Dip Noktası" olarak taşıdı manşetlere olayı. Genel olarak 2 kutup var. Alvarado'nu atılmasını haklı bulanlar ve karşıt görüştekiler. Verbeek'in takımı sahadan çekmesine kimse tepki göstermedi ve bunun anlaşılır bir hareket olduğunu belirttiler. Genel Direktör (bu görevi geçici olarak sürdürüyor) Danny Blind "Verbeek'in ve Esteban'ın yaptıklarını anlayabiliyorum, olanlar utanç vericiydi" diyerek onlara destek oldu. Sahaya atlayan 19 yaşındaki cengaverin de ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İsmi açıklanmıyor tabii ki. Ama ömür boyu stadyuma girme yasağı alacak. Bunun yanında sezon başında güvenlik görevlileriyle yaşadığı tartışmadan ötürü zaten Arena'ya girme yasağının bulunduğu ve kulüp kartı olan bir arkadaşının sayesinde o gün maça girdiği söyleniyor (Hollanda'da kulüpler, birçok önemli maçta biletlerin sadece kulüp kartına sahip olanlar tarafından alınacağını şart koşarlar, bu kart çok büyük masrafı olan bir kart değildir ve sahip olmanız halinde kartı olmayan 3-4 kişi adına da bilet almanız mümkündür). Geceyi karakolda hücrede geçirdi. Saldırı suçundan tutuklandı. Alınan ifadesinde Amsterdam Arena'nın engelliler için ayrılan kısmına gizlice sızdığı ve oradan da bir maniyle karşılaşmadan sahaya atladığı öğrenildi.

























Federasyon dosyayı Noel'den önce görüşecek. Federasyon Genel Direktörü Bert van Oostveen önlerinde 3 alternatif olduğunu belirtti. Maç tekrar oynanacak, maç kaldığı yerden devam edecek ya da yarıda kaldığı andaki skor maç sonucu olarak tayin edilecek. Yani Ajax'a hükmen mağlubiyet gibi bir ceza gelmesi söz konusu değil. Ortada her ne kadar manevi olarak haklı sebeplerle de olsa sahadan çekilmiş bir takım var ama Gertjan Verbeek bunun sonuçlarını göze aldı elbette. Benim tahminim maçın kaldığı yerden devam ettirileceği yönünde. Ama gğn boyunca merak edilen bir durum vardı. Maç kaldığı yerden devam ederse Alvarado sahada mı olacak yoksa kırmızı kart geçerli mi sayılacaktı? AZ Genel Direktörü Toon Gerbrands, maçın kaldığı yerden devam etmesi halinde AZ'in mutlaka sahada 11 kişiyle yer alması gerektiğini belirtti, bugün katıldığı bir radyo programında. Ajax tarafında buna pek bir itiraz olmadı ama maçın mutlaka kaldığı yerden devam etmesini istiyorlar. Sonuçta federasyon ceza kurulu Alvarado'nun cezasını kaldırdı. Bu da maçın kaldığı yerden 11'e 11 devam edeceği izlenimini veriyor. Gerekçede "her ne kadar Bas Nijhuis kuralları uygulamışsa da Alvarado'nun o anki saldırı ve duygusal anında kendini savunduğunu düşünüyoruz" ifadesine yer verildi. Yine de son karar ayın 28'inde verilecek.

















Futbolcular sendikası başkanı Danny Hesp yaptığı açıklamada stadyum güvenliğini sağlamadıkları gerekçesiyle Esteban Alvarado'nun tarafında yer aldı. Ajax kulübünden de şu ana kadar hiçbir yönetici, futbolcu ya da teknik görevli AZ'in eylemini eleştiren açıklamalar yapmadılar. Kosta Rika'lı kaleci maç sonrası bir ifade vererek Ajax taraftarından şikayetçi oldu ve ardından da uçağa atlayıp 10 günlük tatil için ülkesine gitti. Hollanda futbolunun efsane isimlerinden Hans Van Breukelen, Albarado'ya gösterilen kırmızı kartın her ne kadar kurallara uygun olsa da insani duygular gereği haksız olduğunu ileri sürdü.

Ajax yönetimi önümüzdeki maçlarda güvenlik artırıcı özel bir önlem alınmayacağını, o gün stadyumda kontrollerin normal yapıldığını ancak 41.000 kişi içinden çıkan bir "aptalın" tüm kulübün politikasını etkilemeyeceğini belirtti.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz efendim.

2 yorum:

beyenpe dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Flying Dutchman dedi ki...

@beyenpe

Türkiye'de kim der kim demez o ayrı da bu dünya üzerinde birçok kez örneği görülen bir hadisedir. Kulüpler bu tür tribün şiddetini körükleyen hareketler üzerine birçok taraftarlarına sahaya girme yasağı getirmiştir..İlk örneği değil yani, bu blogda da bir kaç kez yazmıştık diğer kulüplerden kaynaklanan örnekleri