27 Aralık 2011 Salı

BİRA GEÇİDİ vol.5: SATAN/OMER




















Efendim 4 gündür ortalıkta yoktu farketmişsinizdir. Sebebi, her hafta sonu yaptığımız bira geçidi serisine malzeme bulmak için (yerse!), biranın cenneti Belçika diyarına kaçışımızdı Noel'den de gazı alarak. Tamam asıl motivasyonumuz o değildi ama Brüksel'i ikinci ziyaretimizde Delirium isimli, dünya üzerindeki her biraseverin "Hacı" olacağı, 2004 farklı markadaki biranın satıldığı mekana ayak basmasak olmazdı. Bu yolculukta tanıştığımız biraları bir süre size aktaracağız ama önce Delirium'dan bahsedelim. Brüksel'in restoranlar sokağının içinde yer alan ve merkez istasyonuna 10 dakikalık bir yürümeyle ulaşabileceğiniz bu mekan, gerek iç tasarımı, gerek garsonları, gerekse de size sunduğu geniş (çok geniş) bira seçenekleriyle harika bir ortam. En önemlisi fiyatlarda aşırıya kaçmayan (en azından Hollanda'ya kıyasla) uygulamaları. Delirium 3 kata yayılmış ve her katında farklı biraların satıldığı, esas olarak en fazla çeşitin bodrum katında bulunduğu bir bar. Barmenlerin yanına gittiğinizde size üzerinde 100 çeşit markanın bulunduğu (benim hacıladığım) bir menü bulunuyor. Bu yetmiyor, ayrıca 5 euroya satın alabileceğiniz, bu biraları ayrıntılı olarak tanıtan, 100 sayfalık bir "kitap" da (ona kitapçık denemez) masalarda sizleri bekliyor. Biranın tüm ayrıntılarını, tadını, türünü okuyup seçiyorsunuz ve barmen siz birayı istediğinizde hiçbir şekilde "kalmadı", "o artık elimizde yok" demeden, gidiyor, depodan bulup getiriyor ve o bira için özel üretilmiş bardağa özenle dolduruyor. 2 ayrı günde ziyaret ettiğimiz mekanda toplamda 7-8 farklı birayı deneme imkanı bulduk ve hiçbir zaman aynı birayı 2 kez içmeme ilkesine bağlı kaldık.




















İlk günkü seçimlerimizden ikisi, Brugge'daki Bira Duvarı'nda camın arkasından gördüğümüz 2 bira, Satan ve Omer'di. Omer Belçika'da bazı marketlerde de bulunuyor, Satan'ın ise Gold ve Red olmak üzere 2 çeşiti var.

Omer 2010 yılında Dünya Bira Kupası'nı kazanmış, Gold Ale türünde bir bira. % 8 alkol oranıyla safını belli eden bu arkadaşımız 1892 yılında, Belçikalı Omer Vander Ghinste'nin kurduğu bira fabrikası çıkışlı. İçimi kolay ama alkol oranı yüksek, bu nedenla Duvel ekolünden gelen, Belçika klasiklerinden bir tanesi.

Satan ise Belçikalı Louis De Block'un 1887'de kurduğu De Block Bira Fabrikası'nın ürünü. Aslında De Block'un kendisi bir çiftçi olmasına rağmen, aşık olduğu kız ülkenin Baardegem bölgesindeki bir biracının kızı olunca kendisi de sektöre girmiş ve giriş o giriş. Aynen Omer gibi % 8 alkol oranına sahip, Red ve Gold gibi 2 farklı renk ve aromada çeşiti bulunan bira macera aramak isteyenler için birebir.Satan ve Gold'un her ikisinin de alkol oranı değişmiyor.




















Hem Satan hem de Omer kırmızı etle beraber tüketilmesi tavsiye edilen biralar. Bu köşede Delirium'un nimetlerinden bahsedeceğiz diyor ve yazıyı, yurt dışına gitmiş ekşi sözlük ergeninin geri dönüşündeki coşku dolu mesajıyla bitiriyorum.

"İstasyonda inin, çarşıyı gezin, waffle almayı unutmayın, sonra restoranlar sokağında midye yiyin, ardından hemen köşedeki Delirium'da Satan ve Omer'i tüketmeden Brüksel'e gittim demeyin" (yok ya, demeyeceğiz he mi, sanki Brüksel ondan soruluyor pezevenk)....

Omer

Alkol oranı: % 8
Tür: Gold Ale
Uyruk: Belçika
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl, 75 cl)
FD'nin Notu: 3,9/5

Satan

Alkol oranı: % 8
Tür: Gold / Red
Uyruk: Belçika
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl, 75 cl)
FD'nin Notu: 3,8/5

Bira Geçidi

1 yorum:

Semih Çolakis dedi ki...

Bu yazıyı okudum sonra dolaba gittim ve dolaptaki dandik Tuborg Skol'la göz göze geldim bir an; ardından bira içmekten vazgeçtim.