3 Aralık 2011 Cumartesi

MAYA DEĞİL PORTAKAL KIYAMETİ: 13 HAZİRAN 2012




















Marco van Basten o cam kavanozdan Almanya'yı çektiği anda, Hollandalıların hiçbirisi eski oldukları insan değildi artık. Evet bir çoğu daha önce de Almanya maçı görmüştü ama (2 hafta önce Almanların 3-0 kazandığı hazırlık maçını es geçtiler) resmi turnuvalardaki her Almanya maçı onlar için bir "Judgement Day" statüsündedir. Almanlarda bu pek yoktur tabii. Hollandalılar 1988 Avrupa Şampiyonası'nı Almanya'da kazansalar dahi, 1974'ün acısını halen dindiremediler. Onu dindirmek için bir Dünya Kupası finalinde Almanları mağlup edip rahatlamaları gerekiyor. Hans van Breukelen dün akşam televizyondaydı ve anılarını anlattı. 1988 Avrupa Şampiyonası'nda yarı finalde Hamburg'da mağlup ettikleri (Almanlar 3-0 kazandıkları hazırlık maçını neden Hamburg'da oynadılar sanıyorsunuz?) Almanya maçı için "Mathaus, Thon gibi küçük adamlar o Almanların beyaz üstüne kırmızı-sarı-siyah çizgili formasıyla 3-4 kat büyük görünüyorlardı. Kohler çıkış tüneline geldi ve hepimizin gözlerinin içine baktı. O an hepimiz maçı kaybetmiştik" diyor. O maçı nasıl, hem de 1-0 geriye düşmelerine rağmen çevirdiklerini tarih yazar. Dün tüm yayınlarda herkes 13 haziran tarihinden konuşuor, bu tarihi not etmemizi söylüyordu. Kimsenin grubun ilk maçı olan Danimarka maçını konuştuğu yok. Belki bu yüzden de Almanlardan ayrılıyorlar. Almanlar şu an Hollanda maçını değil, daha önce karşılaşacakları Portekiz maçını düşünüyorlar elbet. Grup fikstürü Hollanda lehine gibi. İlk maçta Danimarka'dan alacakları galibiyet sonraki maçlarda onlara beraberliğin yettiği bir ortamı getirebilir. Tabii bunların hepsi ince hesap. Hollanda'nın maçlarını oynayacağı Kharkiv onlar için tam bir şanssızlık oldu. Şu an Amsterdam'dan Kharkiv'e direk uçuş yok ve aradaki 2.400 kilometre onları korkutuyor.

Bu arada her ne kadar görece daha az iddialı takımların grubu gibi görünse de A Grubu'nun "ölüm grubu" yakıştırmasını daha çok hakettiğini düşünüyorum. Tahminlerin en fazla değiştiği grup bu grup olacaktır.

Son olarak "gökten Er Ryan yağsa Yunanistan'a Meg Ryan düşer" diyerek bu ülkenin ezeli ebedi kura şansına da dikkat çekmek istiyorum.

2 yorum:

bazarov dedi ki...

Gerçekten Yunanistan kadar kura şansı bu kadar yüksek başka bir takım yoktur herhalde.Peki bunda 2004'te kazandıkları Avrupa Şampiyonası puan olarak ne kadar etkili?

Burak Eken dedi ki...

@bazarov

Hiçbir etkisi yok. Yunanistan kura çekimine 3. torbadan girdi ve İspanya-Hollanda'nın olduğu 1. torbadan Polonya'yı; İngiltere-İtalya-Almanya'nın bulunduğu 2. torbadan Rusya'yı çekti.