28 Ocak 2012 Cumartesi

BİRA GEÇİDİ vol.8: TYSKIE


























Bildiğiniz gibi AB'ye girdikleri andan itibaren Polonyalılar ülkeden yeni bir "Kavimler Göçü" başlattılar. İngiltere topraklarının bir bölümünü işgal ettiler ve sonra da İngilizce konuşan nüfusun fazla olduğu diğer ülkelere akmaya başladılar. Hollanda'da bunlardan birisi. Şu an 130 kişilik mevcutu olan bizim şirkette, şirketin kurucusu olan Almanlardan sonra en fazla Polonyalı var. Biz misal youtube yasaklandığında "ülkeden gtme zamanı geldi" diye ortaya dökülüyoruz ya, bu elemanlar "ekonomik kriz olduğunda hiç panik yapmadık, niye yapalım ki, herkes 'dünyada Polonya'da yaşamaktan daha kötü ne olabilir' şeklinde düşündü" diyorlar. Yani bizi de aşmışlar. Bugün Lady Gaga Euro 2012'de kullanacakları Varşova'daki Stadyumu açıyor hayırlısıyla. Ama bizim derdimiz Tyskie isimli, Polonya'nın yurt dışına ihraç ettiği ve en azından vasatı aşabilmiş biraları.

Efendim, Tyskie bira fabrikası, 1629 yılında, yani Osmanlı İmprataorluğu ile Safevi Devleti arasında Revan Kalesi civarında çarpışmalar olurken, Katowice'ye 20 kilometre uzaklıktaki Tychy'de kuruldu. Hatta IV. Murat Lehistan Seferi'nden sonra doğuya yönelmiş, içkiye karşı çok katı kuralları olan IV. Murat'ın, Lehistan'ı kontrol altına almaya çalıştığı yıllarda Tychy'de bir bira fabrikası kurulmuştur ve bu açıdan da ironiktir. Hatta ve hatta, II. Viyana Kuşatması'nda Osmanlı ordularını Kahlenberg'de yenilgiye uğratan ordunun başındaki Jan Sobieski de 1629 yılında doğmuştur ve Tyskie biralarının kapağında da Sobieski'yi simgeleyen bir taç bulunur. Hatta Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'yı yenilgiye uğratan Sobieski için Papa "Viyana'nın Kurtarıcısı" ifadesini kullanmıştır. Lehler 450 yıldan fazladır bu birayı içiyorlar kısacası. Polonya pazarının % 18'ine sahip olan Tyskie AB'ye girişin de etkisiyle Avrupa pazarına açılmaya başladı. Hollanda'da bundan nasibini aldı tabii.





















Tyskie bilindik bir Lager. Her Habsburg etkisinin görüldüğü Orta Avrupa ülkesinin, tipik kafaya oynayan biralarından birisi. Eğer güçlü bir biraya geçiş yapılacaksa Duvel, Leffe Blond gibi ya da bir stout öncesine yerleştirilirse ısınma turu için gayet ideal. Arka arkaya içilirse bir süre sonra tekdüzelik ve sıkıcılık kendini gösterebiliyor zira kendisi için bira dünyasının Michael Carrick'i demek mümkün. Yani oynarsa "yararlı adam bu aslında" dersin ama oynamazsa da "tam Carrick'in maçıydı" diyeceğin an olmaz. Tyskie iddiası belli bir yere kadar olan, potansiyeli belli, zaman geçirmek için içilen bir biradır. Asla bir A kalite değildir, ama Polonya'dan yolunuz geçerse de elbette tatmadan dönmeyin.

Alkol oranı: % 5,6
Tür: Lager
Uyruk: Polonya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (50cl)
FD'nin Notu: 3/5

Bira Geçidi

2 yorum:

dt.ibo dedi ki...

daha önce de bahsetmiştim. Polonya'da lideri bilmem ama yumuşak içimli biralar arasında Zywiec Tyskie'yi ona katlar diyebilirim

anti_silence dedi ki...

piast varsa gerisi yalan...