12 Şubat 2012 Pazar

BİRA GEÇİDİ vol.9: SAN MIGUEL & ESTRELLA DAMM




Efendim Barcelona yollarında bu köşe için de malzeme toplamayı unutmadık tabii. Açıkçası İspanyollar bira anlamında dünya üzerinde marka olan bir toplum değildir zira İspanya demek, Latin kültürüne kıyıdan köşesinden bağlanmak demek, ondan da öte Akdeniz kültürü demektir dolayısıyla da Kuzey Avrupa'nın tersine şarap,sangria ve bilumum egzotik içkiler İspanyolların sofralarından geçer. Ama bu demek değildir ki İspanyollar bira konusunda denediklerinde çuvallarlar. Biz de geziden sizlere 2 tane bira tanıtımıyla dönüyoruz.

San Miguel bugüne kadar konuştuğum birçok kişinin oldukça olumsuz geri bildirim verdiği bir biraydı. Aslında Sa nMiguel'in kökü 1890'lara ve İspanya'dan çok uzaklara dayanıyor. Filipinler'in başkenti Manila'da Maria Barretto de Ycaza tarafından kurulan bira fabrikası uzun yıllar bu ülkedev arlığını devam ettirditen sonra 1966'da Malaga'da ikinci şubesini açıyor. 1970'de de Hollanda-İspanya ortak yapımı bir bira olan Gulder'i satın alarak merkezini Burgos'a taşıyor. 1994'te hisselerin % 18'ini alan Danone grubu 1997'de hisse oranını % 82'ye çıkartıyor. 2000 yılında hisselerin % 70'i, Mahou-San Miguel Grubu'na geçiyor ve 2005'te Danone tamamen firmadan çekiliyor, böylece fabrika tamamen İspanyol sermayesine devroluyor. Bugün pazarın % 35'i San Miguel'e ait ve bira 35 farklı ülkeye ihraç ediliyor.

San Miguel tipik bir lager. Kuzey Avrupalı kardeşlerine oranla tadında biraz daha keskinlik var ama kolay içimi sayesinde İspanyol marketlerinde en fazla satılan 2 biradan bir tanesi. Sektörde tekel haline gelmişliği yok ama İspanyol biraları dendiğinde akla ilk gelen örneklerden.



Estrella Damm ise bana göre San Miguel'in 1 gömlek altında, gerek ambalaj gerekse de tat olarak her yanından sıkıcılık akan bir bira. Özellikle benim yaptığım gibi 2 tane arka arkaya götürdüğünüzde vasat Kuzey Avrupa biraları gözünüze hayatın anlamı gibi görünebiliyor. 1876'dan beri Barcelona'da merkezi bulunan bira fabrikası Katalanların gururlarından. Estrella Katalan dilinde "yıldız" anlamına geliyor. Yurt dışınada ihracatı olan bira Barcelona marketlerinde hatırı sayılır bir yere sahip ama yukarıda bahsettiğim gibi Sa Miguel'in yanına yaklaşamayacak bir kaliteye sahip. İspanya'ya bir gün yolunuz düştüğünde muhtemelen otelde demlenme adına bir markete gireceksiniz ve işte o zaman adresiniz San Miguel olsun.

San Miguel
Alkol oranı: % 5,4
Tür: Lager
Uyruk: İspanya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33cl, 50cl)
FD'nin Notu: 3,5/5

Estrella Damm
Alkol oranı: % 5,4
Tür: Lager
Uyruk: İspanya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33cl, 50cl)
FD'nin Notu: 2,5/5

Bira Geçidi

1 yorum:

varol döken dedi ki...

estrella damm'ı orijinal bardağında içmemişsin sen o yüzden boş görüyorsun yarısını. bardak önemli!