18 Şubat 2012 Cumartesi

GERETS'İN MAAŞI VE TÜRK BASINI


 





















Eric Gerets geçtiğimiz hafta Seyrantepe tribünlerinde Nordin Amrabat'ı izlerken en yakın rakibine 6 puan fark atmış ve geçtiğimiz yılki lig konumu ve sahaya koyduğu potansiyele oranla çok daha iyi bir yerde olan takımın hocasının yerine gelme ihtimalinin olduğunun Türk basını tarafından servis edileceğini hiç düşünmemiştim. Hani diyoruz ya "futbolun güzelliklerini öldürme işin sadece futbolcular, taraftarlar veya yöneticiler değil sadece, bazen aşağılık basın da yapıyor" diye işte o hesap. Hemen sundular haberi. Fatih Terim'in Galatasaray yönetimiyle problemleri varmış, bu yüzden Ünal Aysal'la görüşmüş. Gerets Beşiktaş maçını izlese muhtemelen liderin bir hayli gerisinde kalan Carvalhal'ın kovulacağı ve yerine Gerets'ın getirileceği, Fenerbahçe maçını izlese, malum hukuki süreçten bunalan Aykut Kocaman'ın istifasını vereceği ve yerine Gerets'in geleceği şeklinde dedikodular yazılacaktı. İşte Türk basının kafası daha doğrusu midesi böyle işliyor. Futbol sahasında gördüğü her hadiseden bir kaos, bir spekülasyon yaratarak bundan haber yaratma ilkelerini edinmiş bu adamlar yazı yazıyorlar, yazdıklarını bastırıyorlar ve daha ötesi bunun için bir de hayatlarını evam ettirecek maddi kazanç elde ediyorlar. Bir kez daha söyleyelim, eğer 4 sezondur Avrupa kupalarında ortada yoksak, Son 10 senedir milli takım tek bir turnuvaya gidebilmişse, bu parazitlerin de hatırı sayılır payı var.

Gerets 2012 Afrika Kupası'nda favorilerden bir tanesiydi zira kadroya bakıldığında bireysel olarak Fildişi Sahili kadrosuyla yarışır durumdaydı. Ama diyoruz ya kağıt üzerine yazdığın isimlerin aldığı maaşla doğru orantılı değil başarı. Kupanın en iyi oyuncusu ödülünü alan Christopher Katongo, bugün Çin Ligi'nde Henan Construction takımında top koşturuyor ve tüm Zambia kadrosunda Avrupa'da mücadele eden oyucu sayısı 2'ydi. Tabii bu Fas'ın gösterdiği performansın beklenenin çok altında olduğunu değiştirmiyor. Gerets turnuva sonrası "bana kimse görevde bulunduğum sürede bugüne kadar kötü bir hoca olduğumu söylemedi ama bu futbol her kararı beklemek lazım" diyerek aslında kovulmaya hazırlamıştı kendini. Ancak kendisine güven oyu çıktı. Gerets ayda 300 bin dolar kazanıyor (2,5 milyon dirhem). Bu onun Afrika Kupası'nda görev yapan hocalara büyük bir fark atmasını beraberinde getirmişti çünkü diğer 15 hocanın yıllık ortalama maaşı 450 bin dolar civarındaydı.İkinci sıradaki Libya hocası Marcos Paqueta yıllık 50 bin dolar kazanıyordu. Dahası Gerets, çeyrek finale çıkan 8 hocanın yıllık maaşının toplamından daha fazla kazanıyordu yılda. 2002-05 yılları arasında Fas'ı çalıştıran Baddou Zaki'nin yıllık maaşını Gerets 1 ayda kazanıyor.

Tabii veriler böyle olunca ve sahadaki performans hayal kırıklığına dönüşünce konu siyası arenaya taşındı. Sosyalist parti üyesi Ahmed Zaidi Gerets'in tam gelirinin açıklanmasını istedi ve bununla ilgili bir soru önergesi verdi meclise. Spor Bakanı Mohammed Ouzzine konuyla ilgili bir araştırma başlattıklarını ve standart maaş, primler ve sponsor ödemelerini içeren geniş bir raporun halka açıklanacağını belirtti. Bu işin gittiği yer elbet belli. Fas Dünya Kupası vizesi alamazsa Gerets istifayı verir, Dünya Kupası vizesi alırsa 2014'teki performansı ne olursa olsun görevi bırakacaktır. Dolayısıyla bu ilişkinin son kullanma tarihi şimdiden belli. Tabii Fas bir mucize sonucu Dünya Kupası şampiyonu olursaya da final oynarsa o başka bir hikaye.

2 yorum:

bahadir dedi ki...

Cok guzel bir yazi olmus, elinize saglik. Ozellikle Turk basininin icinde bulundugu durumu guzel ozetlemissiniz. O yuzden artik sporseverler turk basini yerine blog sitelerini takip etmeye basladi diye dusunuyorum.

Radical Media dedi ki...

türk basını hakkında gerektiği şekilde tanımlamalar kullanılmış. hatta az bile. söylenmiş. asıl sıkıntı üç kuruşluk muhabir parçalarından da öte bir de televizyonlarda boy gösterenlerde. 30 senedir olimpiyat maskaralığı sürüyor. birileri tanıtım fonlarından paraları hortumluyor, enişte baldız ajansları logolar, kokteyller, tanıtımlar için ihaleler alıyor, bu milletin parasıyla yüzlerce adam dünyayı karış karış geziyor. her şeyi bırakın 200 küsur milyon dolardan fazla atatürk stadı kazığı girdi bir tarafımıza. gıkını çıkarmadı kimse. diyeceksiniz ji futbol dışında yazmazlar. onu da yazmıyorlar. 3 temmuz soruşturması başladığında hepsi arazi oldu. kendi blogumda da yazdım. şimdi çıkmışlar ahkam kesiyorlar. hele geçenlerde gündüz kuşağında program yapan "gürbüzün biri" uefa meselesi için ben demiştim dedi. ulan yeraltındaydınız resmen . neyse... yazı için tebrikler.