15 Şubat 2012 Çarşamba

ŞAMPİYONLAR LİGİ ÇİFT MAÇLI ELEMELER-9



Şampiyonlar Ligi tarihinde, üstüste 2 kez şampiyon olan takım bulunmuyor(Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası dönemini hariç tutuyoruz elbette). Ancak tarihte 4 oyuncu, kupayı 2 kez üstüste kazandı. Marcel Desailly bunu başaran ilk oyuncuydu. 1993-94'te Johan Cruijff Barcelonasının hakimiyetini resmen durduran maçta Milan rakibini 4-0 mağlup ederken adeta Katalanlar sürklase edilmişti. Capello'nun takımının son golünü atan Desailly, 1 yıl önce O.Marseille ile şampiyon olmuş ve ilginçtir finalde, gelecekteki takımı Milan'a karşı forma giymişti. Boli'nin golüyle Fransızlar 1-0 kazanmıştı.

1996'da Portekizli Paulo Sousa Desailly'nin unvanına ortak oldu. İlginç olan onun da üstsüte kazandığı 2 kupanın birbiriyle alakalı olmasıydı. 1995-96 finalinde takımı Ajax'ı penaltılarla mağlup ederken Sousa 56. dakikada oyundan alınmış ve yerine Angelo di Livio dahil olmuştu. Juventus kupayı kazandı, Sousa boynunda madalya ile Borussia Dortmund'un yolunu tuttu. İzleyen sezon bu sefer Dortmund'la finaldeydi ve finalde 3-1 kazanırlarken karşılarında Sousa'nın eski takımı Juventus vardı. Sousa, Dortmund'da İskoç (bugünkü Norwich City hocası) Lambert ve Andreas Möller ile orta sahayı oluşturuyordu.

Gerard Pique dolaylı yoldan bu unvana 2009 yılında sahip oldu. Ve yine eski dost hikayesi. Pique 2007-08 sezonunda Manchester United Rusya'da Chelsea'yi penaltılarla mağlup ederken takım arkadaşlarını tribünden izliyordu. İzleyen sezon başında 5 milyon pounda yuvasına döndü. 2008-09 finalinde Barcelona'nın ilk 11'inde, 1 sene önce tribünden arkadaşlarını izlediği takımı, Manchester United'ı mağlup ediyorlardı.

Ve Samuel Eto'o. Barcelona yönetimi ve Guardiola'nın hatalarının belki de en büyüğü. Eto'o, 2008-09'da kazanılan kupanın finaklinde perdeyi açan isimdi. Kupayı kaldırdı. Pep onu "sırtla daha iyi pas verebildiği için" Zlatan Ibrahimovic ile değişti. Barcelona, Eto'o'lu Inter'e yarı finalde kaybetti ve Eto'o gidip kupayı bir kez daha kaldırdı. Bu transfer olmasa, belki de Barcelona tarihte Şampiyonlar Ligi'ni üstüste 2 kez kazanan ilk takım olabilirdi.

Aşağıda kupayı 2 kez üstüste kazanan oyuncular ve maçların listesi mevcut.
















Şampiyonlar Ligi Çift Maçlı Elemeler

1 yorum:

Kojiro Hyuga dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.