25 Nisan 2012 Çarşamba

14 RESİMDE CRUIJFF VE 65 YIL





























Bugün 65 yaşına girdi Johan Cruijff. Hollanda futbolunun gelmiş geçmiş en büyük sporcusu, dünya futbolunun kimilerine göre Maradona'dan sonra en büyük futbolcusu, hemen hemen herkese göre gelmiş geçmiş en iyi 5 futbolcudan birisi, bugünlerin çekilmez ihtiyarı Cruijff'un 14 resme ayrılmış kariyeri.

(Üstte) Tarih 24 Ekim 1965. Yer Amsterdam Olimpiyat Stadyumu. Johan Cruijff'un kendisini ilk 11 oyuncusu olarak kabul ettirdiği maç. Door Wilskracht Sterk, nam-ı diğer DWS karşısında 2 gol atarak Ajax'ı 2-0 galip getirdiği maç. O sezon 23 maçta 25 gol atan Cruijff Ajax'ın 6 yıl sonra lig şampiyonu olmasında büyük pay sahibi olmuştur. O tarihte Cruijff henüz 18 yaşındadır. Resimde Rinus Israel ile girdiği ikili mücadelede görünüyor.

7 Eylül 1966. Cruijff'un ilk milli maçı. Macaristan ile Hollanda'nın 2-2 berabere kaldığı maçta Cruijff takımının gollerinden birisine imzasını atmıştır. Bu tarihten sonra geçen 5 yılda sadece 13 milli maça çıkmış ve tam 20 maçta takımdaki yerini alamamıştır. 

7 Aralık 1966. Ajax: 5 - Liverpool: 1. Cruijff bugün kariyerinin favori maçının bu karşılaşma olduğunu söyler.  Takımını 2-0 öne geçiren golü atmıştır. Anfield'deki övanşta takımını 2 kez öne geçirir. Maç 2-2 biter. Ajax turu geçer. 

Tarih 31 Mayıs 1972. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası, Cruijff ve arkadaşlarının ellerinde. Inter'i 2-0 mağlup eden Ajax 1 sezon önce Panathinaikos'u 1-0 mağlup ederek kupayı kazanmıştır. 1 sezon sonra Juventus'u 1-0 geçerek kupayı 3 kez üstüste kazanırlar. 

1973 yazı. Cruijff 2,5 milyon guldene Barcelona'da. Bugün Barcelona sokaklarında insanlar sırtında Messi formasıyla dolaşabiliyorsa tarihi yazan işte bu transferdir. Tarihte Barcelona'yı Barcelona yapan 2 adam var derler. Antoni Gaudi ve Johan Cruijff. İlk sezonunda Barcelona 14 yıl sonra La Liga şampiyonu olur. Bernabeu'da Real Madrid 5-0 mağlup edilir. 

Tarihin döndüğü anlardan birisi. 7 Mayıs 1974. Münih Olimpiyat Stadyumu tarihinde Münih ahalisinin gözü önünde Hollanda oyuna başlar, topu Almanlara göstermez. Cruijff ceza sahasına döner, Uli Hoeness onu yukarıdaki resimde görüldüğü üzere indirir. Neeskens takımını öne geçirir. Ama son sözü söyleyecek adam resimde en uzaktan pozisyonu izleyen Alman futbolcudur...Der Bomber...


7 kasım 1978. Bayern Munih, Cruijff'un jübilesi için Ajax'la karşılaşır. Amsterdam Olimpiyat Stadyumu'nda Cruijff'a güzel bir hediye verirler. Almanlar 8-0 kazanır. 


Yıl 1979. Rinus Michels onu futbola döndürür. 6 ay için 500 bin guldenlik maaş aldığı Los Angeles Aztecs yolculuğu. İzleyen yıl Washington Diplomats formasını giyer. Burada 15 yıl Feyenoord forması giydikten sonra Washington'a gelmiş Wim Jansen ile arkadaşlığı ilerletir.

1980.Wim Jansen Ajax'a döner. Cruijff'u da alıp yanında götürür. Başkan Tom Harmsen'le araları iyidir. Cruijff teknik advisör olarak göreve başlar. 30 Kasım 1980 tarihinde Leo Beenhakker'ın yönettiği takım Twente karşısında maçı 3-2 geride götürmektedir. Tribünlerde oturan efsane aşağıya iner. Beenhakker ile biraz laflar. Ajax maçı 5-3 kazanır.

6 Kasım 1981. Levante'de kısa bir süre futbola dönen Cruijff futbolcu olarak Ajax'ta tekrar sahneye çıkar. 21 dakika sonra Haarlem kalecisi Edward Metgod'u avlar. Ajax onun dönüşüyle 2 sezon üstüste şampiyon olur. 


1983 yazı. Cruijff yıllık 1,5 milyon guldenlik yeni bir anlaşma ister. Ajax yönetimi 36 yaşında bir adama bu parayı vermek istemez. Cruijff "peki" der, trene atlar, ezeli rakip Feyenoord'un yolunu tutar. Feyenoord 10 yıl sonra lig şampiyonu olmakla kalmaz kupayı kazanıp duble yapar. Bugün bazı Ajax taraftarları bu davranışından ötürü Cruijff'u halen affedememiştir. Zaten Feyenoordlular da hiç bir zaman Cruijff'a (gelen dubleye rağmen) sahiplenmemiştir. 37 yaşında "14" formayı asar. 


1985. Cruijff üçüncü kez Amsterdam'da. Bu sefer hoca olarak. Şampiyonluk gelmez zira dönem Hiddink ve PSV'nin dönemidir. Ancak 1987'de Avrupa Kupa Galipleri Kupası müzeye girer. Rijkaard ve Van Basten de sahneye fırlamıştır. 

1988 yazı. Ajax ikinci kez Gaudi'nin şehrinde. 1990-94 arasında Barcelona 4 kez üstüste La Liga şampiyonu olur. 1 de Avrupa Kupa Galipleri Kupası kazanılır. Dönüm noktası ise 1992 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Wembley'de Ronald Koeman'ın Gianluca Pagliuca'nın ağlarını sarstığı andır. 































Teknik direktörlük 1996'da onun için bitmiştir. Geride kalan 16 yılda Ajax ve Barcelona'ya teknik danışmanlık, denetleme kurulu üyeliği, TV yorumculuğu ve köşe yazarlığı. Halen Amsterdam sokakları ve Katalunya Cruijff dendiğinde şöyle bir titreyip kendine gelir. 


3 yorum:

U. dedi ki...

Fotoroman gibi olmuş, çok da güzel olmuş. Bir de affına sığınarak "Johan Cruijff'un kendisini ilk 1 oyuncusu olarak kabul ettirdiği maç" cümlesinde "ilk 11" mi olacaktı acaba?

orion dedi ki...

Üstad, dördüncü fotonun altındaki yazıda "31 mayıs 2012" ifadesi var, küçük bir hata olmuş sanki..

serkan dedi ki...

harika olmuş ellerine sağlık.