1 Nisan 2012 Pazar

BİRA GEÇİDİ vol.11: OTTAKRINGER & ZIPFER & GÖSSER & EDELWEISS



Efendim Almanya gibi bir bira devine komşu olduğunuzda tabii ki bira konusunda dünya çapında çok fazla söz sahibi olmayabiliyorsunuz ama geçtiğimiz hafta sonu vakit geçirdiğimiz Avusturya da bira konusunda hatırı sayılı tatlar barındıran bir ülke. Süpermarket ortalaması 1 euro civarı. Örneğin onlara göre ithal bir bira olan Heiekeni 1.20 euroya satıyorlar ki, bu biranın anavatanı Hollanda'da satış fiyatı 0.90 euro ile 1.10 arasında değişiyor süpermarkete göre. Avusturya restoranlarında bira fiyatları ise 33'lük bardaklar için 3 ve 4 euro arasında değişiyor. Austrian Airlines ile (ki bu havayollarını da yaptığımız gidiş dönüş yolculuk sonrası kendilerini oldukça beğendiğimizi belirteyim) Viyana'ya doğru giderken hostesten bir bira rica ettiğimde bana sarı renkte bir 33'lük kutu teslim etti. Rengi gördüğümde çok büyük beklentilerim yoktu ama Ottakringer Avusturya biraları içinde önemli bir yere sahip ve ülkenin önemli ihracat kaynaklarından birisi. 1837 yılında, Viyana'nın batısında yer alan yerleşim bölgesi Ottakring'de kurulmuşlar. Bugün Viyana'nın göbeğinden bir metroya atlayıp Ottakring'e ulaşmak ve bira fabrikalarını bizzat görmek mümkün. Yine tipik bir lager ile karşı karşıyayız Ottakringer'de. İçimi kolay, sindirimi kolay, su gibi giden bir bira. Lager için de yine standart bir alkol oranı var. Viyana'da hava sıcaklığının 25 derece civarında olması ile çayırlara yayılan Avusturyalılar ve turistlerin elinde en çok görülen bira  Otakringer'di.




















Avusturya'dan size tanıtacağımız ikinci bira yine bir lager. Zipfer Urtyp. Tat konusunda ülke standartını aşan, benim Ottakringer'ın önüne koyduğum ve Belçika biralarının havasını veren Zipfer bu havayı da içine katılan ve hafif baharatlı tadını veren aromasından alıyor. Salzburg yakınlarındaki Zipf köyünden kaynağını bulan bu bira Otakringer'in aksine bir çayır-çimen birasından çok, restoran-yemek yanı birası olarak tanıtılabilir. Avusturya lokantalarına girdiğinizde tavuk ve kırmızı etle beraber (elbete sıkı bir bira aşığıysanız) tüketilmesi ideal.




















Gelelim Gösser'e. Gösser için ilk 2 biradaki gibi cesaret verişi konuşmayacağım. Lageroğlulager bir bira. Kendisinin bir de "dark" versiyonu var. Dengeli, çizgisini bozmayan bir bira kendileri ama ben bira konusunda Belçika ekolünü, yani, maceracılığı ve bira-baharat ilişkisini seven birisi olduğumdan Gösser benim için, sahada basmadık yer bırakmayan ama son vuruşları kötü bir forvet profilinde. Çok tercih ettiğimi söyleyemiyorum. Özellikle kendisinin geceyi kapatırken içilmemesi tavsiyemdir. Ben yaptım, hata yaptım.




















Bombayı sona sakladık. Edelweiss. Alplerden gelen serinlik. 1498'de Salzburg valisi Johann Elsenhaimer, Kalte Bira Fabrikası'nı kuruyor. Elsenhaimer vefat ettiğinde fabrika kilise tarafından işletiliyor bir süre. Daha sonra da 1898'de Deutsche Bank fabrikayı satın alıyor. Kısacası 600 yıllık bir tarihi var Edelweiss'in. Karizmatik bardağı, hafif tadı, rengi ve kolay içimi ile Edelweiss bizim Avusturya'da en yüksek not verdiğimiz bira oldu.  Bunda Alplerden kaynağını bulan suyun kullanılmasının da etkisi büyük.


Ottakringer
Alkol oranı: % 5,1
Tür: Lager
Uyruk: Avusturya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33 cl, 50 cl)

FD'nin Notu: 3,6/5 


Zipfer Urtyp
Alkol oranı: % 5
Tür: Lager
Uyruk: Avusturya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33 cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 3,8/5 

Gösser
Alkol oranı: % 5,2
Tür: Lager
Uyruk: Avusturya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33 cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 3/5 

Edelweiss
Alkol oranı: % 5
Tür: Lager, White
Uyruk: Avusturya
Standart Ambalaj: Şişe (50 cl), Kutu (33cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 4/5 


1 yorum:

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=N2yfR2g_tAc
bu biralar ile iyi gider içimden geldi..