2 Mayıs 2012 Çarşamba

EVLADİYELİK ALBÜMLER-2:THE WHO-QUADROPHENIA
























Konsept albümlere karşı bir zaafım vardır itiraf edeyim. Kafadan gözümde maça 1-0 önde başlarlar. Yarın bir gün Gökmen Özdenak "Hamamcı Teyze" adında bir konsept albüm yapsa gidip dinleyebilirim o derece. Şimdi bakın dostlar bir kere bu konsept albümlerin şöyle bir zorluğu vardır. Önce bir hikaye bulacaksın, sonra onu şarkı sözlerine dökeceksin, sonra onu uygun şekilde besteleyeceksin, sonra da hikayenin gidişine uygun bir atmosfer tutturacaksın. Bütün bunları yapıp bir de bunu başarılı şekilde yapan adamın önünde eğilmek gerekir. Konsept albümleri tema albümlerle karıştırmamak gerekir. Iron Maiden'ın "A Matter of Life and Death"i savaş temalı, Şebnem Ferah'ın "Benim Adım Orman" albümü doğa temalı albümlerdir. Ama hikaye anlatmak başkadır. Ayreon'un Human Equation albümü böyle bir efsanedir mesela. Albüm trafik kazası geçirmiş bir adamın komada iken geçmişini gözden geçirmesini anlatır. Bu girişten sonra itiraf etmek gerekir ki The Who'nun Quadrophenia isimli, albüm değil rock opera demek lazım, eseri konsept albüm tarihinin (abartmadığımı rahatlıkla söyleyebilirim) en iyi 5 albümünden birisidir.


1979 tarihli, bu albümden 6 yıl sonra Franc Roddam'ın çektiği film eli yüzü düzgün bir filmdir ama bana göre bu albümü kulağa takım 82 dakika süren bir yolculukta görüntüleri kendi kafanızda hayal etmek daha yerinde bir seçimdir. Grubun efsane gitaristi Pete Townshend 2000'li yıllarda Quadrophenia için "bugüne kadar yazdığım en iyi şarkılar bu albümdedir" demiştir. Albümde ergenlik bunalımında bulunan bir gencin 1960'lar ve 70'ler İngilteresinde yaşadığı sosyo-psikolojik sorunlar anlatılır. Bir çok kişiye göre aslında Townshend bu albümde The Who'nun 4 üyesi Roger Daltrey, John Entwistle, Keith Moon ve kendisinin o yıllarda yaşadıklarını anlatmıştır. Örneğin efsane şarkı Love, Reign o'er me Townshend'in kendi duygularını yansıtan bir şarkıdır. Hikayenin kahramanı çıktığı uzun yolculuğun sonunda, söz konusu şarkı ile kendi benliğiyle buluşmaktadır. Aslında açıklaması dinlemesinden daha zor olan bir albümdür Quadrophenia çünkü her dinleyişte tekrar tekrar keşfedebileceğiniz bu albümün 2011'de piyasaya sürülen deluxe versiyonunu edinmenizi öneriyoruz.

Benim albümdeki favorim kahramanın uyuşturucu pençesinde kişilik bölünmesinden muzdarip olduğu Dr. Jimmy şarkısıdır. Rock tarihinin en acaip sözlerinden bir grubu aynı zamanda bu şarkıda yer alır.


What is it? I'll take it.
Who is she? I'll rape it.
Got a bet there? I'll meet it.
Getting High? You can't beat it.

Doctor Jimmy and mister Jim
When I'm pilled you don't notice him,
He only comes out when I drink my gin.

You say she's a virgin.
I'm gonna be the first in.
Her fellah's gonna kill me?
Oh fucking will he.
I'm seeing double
But don't miss me if you can.
There's gonna be trouble
When she choses her man

Quadrophenia'yı hala dinlememiş rock dinleyicisi varsa, gelsin yüzünü şu tokata vursun.

Evladiyelik Albümler



1 yorum:

purgatory dedi ki...

Konsept albüm denince King Diamond bir harika tabi Savatage da var.