3 Mayıs 2012 Perşembe

XXX 31


























Ajax dün gece kulüp tarihindeki 31. şampiyonluğu kazandı. Kendi evlerinde VVV Venlo'yu 2-0 mağlup ettiler. Geçtiğimiz yıl ligin son maçında lider Twente'yi konuk etmişler ve 3-1 kazanmışlardı. O maçta 2 gol atan Siem de Jong dünkü maçta da 2 golü atan isimdi. Yani son 2 sezon şampiyonluğun ilan edildiği maçlarda atılan toplam 5 golün 4'ünde onun ismi var. Ajax 2000 yılından beri 4. şampiyonluğunu kazanmış oldu aynı zamanda PSV bu dönemde 7 kez şampiyon olurken AZ ve Twente de 1'er şampiyonluk kazandılar. Ajax son 13 maçta 13 galibiyet aldı. Bu mükemmel bir seri. Frank de Boer bu kez başından sonra Ajax kulübesinde oturduğu bir sezonu şampiyon bitirdi. Geçtiğimiz sezon görevi sezonun yarısında Martin Jol'dan almıştı.

Ajax'ın şampiyonluğunda önemli pay sahibi isimler. Sezon boyunca "haşarı çocuk" Theo Janssen ile takım içi liderliğinde çekişen ve sounda hem performansı hem de ağırlığıyla İngiliz kulüplerinin transfer listelerine giren kaptan Jan Vertonghen. Sezonun ilk yarısında, sol bekten, sağ beke, sağ açığa kadar her yerde kullanılan ama orta sahada Janssen ve Enoh ile süpürücü görevine geötiğinden beri 13 maçın üstüste kazanılmasında önemli rol oynayan Vurnon Anita ve tabii ki Ajax forvetinin hr başı sıkıştığında ortaya çıkan, yukarıda da bahsettiğimiz sahte 10 numaralardan Siem de Jong. Stekelenburg'un gidişi sonrası bir çok maçta iyi performans sergileyen Kenneth Vermeer'i de unutmamak lazım.



















Ajax sezona aslında çok kötü başladı. Defansif kurgudaki büyük gedikler takımın 12. hafta sonunda (Utrecht'ten Galgenwaard'da 5 gol yedikleri haftanın sonrasında), lider AZ'in 12 puan gerisine düşmüşlerdi. Ama daha ötesi yedikleri 20 gol onu ligin en çok  gol yiyen 6. takımı yapıyordu. Aynı dönemde lider AZ 9 gol yemişti. 5. sıradaki yerlerini daha yukarıya taşıyacakları yönünde bir umut da yoktu ortada. 12. haftada puan durumu aşağıdaki gibiydi.


























Kış arası ve bu dönemde Feyenoord ve Utrecht'ten alınan 2 mağlubiyet takımı 20 maç sonunda halen şampiyonluktan uzak tutuyordu. Takım 6.'ydı ve AZ ile puan farkı 8'di. Defans hattındaki problem de çözülmüş gibi değildi. 12. haftadan sonra oynanan 8 maçta 10 gol yemişler ve kalelerinde toplam 30 gol görmüşlerdi. Kış döneminde AZ bir ara 4 maç üstüste kazanamadı ve ancak 1 puan alabildi. Steve McClaren'i tekrar göreve getiren Twente ve PSV bu şansı iyi değerlendirdi ve puan farkını kapattı. 20 maç sonundaki tablo şöyleydi.

























Ancak o haftadan sonra Ajax'a sihirli bir değnek değdi. Takım 11 şubatta Breda'dan 2-0'lık galibiyetle döndü. O günden sonra da çıktıkları her maçta sahadan galibiyetle ayrıldılar. Üstüste gelen 8 galibiyet onları liderliğe oturttu. Evet ilk 6 takımın arasındaki puan farkı çok azdı ve şampiyonluk düğümünün son haftaya kadar çözülmeyeceği düşünülüyordu ama Amsterdam takımının korkunç formu onların son düzlükte fark yapmalarını sağladı. Ajax ligin son 13 maçında 41 gol atıp sadece 5 gol yedi. Bu performansla işi bitirdiler. Bu koşuda şampiyonluk yolundaki rakiplerinden PSV, Heerenveen ve Twente'yi mağlup etmeleri de önemli bir faktördü elbet.

3 oyuncu sezon boyunca Ajax'ta 33 maçın tümünde forma giydi. Kaleci Kennet Vermeer, "ne iş olsa yaparım abi" modundaki Vurnon Anita ve Premier Lig kulüplerini peşinde koşturan Danimarkalı genç yetenek Christian Eriksen. Siem de Jong Venlo'ya attığı gollerle gol sayısını 13'e çıkardı ve bu sezon takımın en golcü oyuncusu oldu. Onu Sulejmani 11 golle izliyor. 18 farklı oyuncu golle buluştu takımda. Christian Eriksen 15 asistle takımın lideri ve Eredivisie sıralamasında da 20 asist yapan Heerenveen'li Luciano Narsingh'in arkasında. Onu 7'şer asistle Siem de Jong ve Theo Janssen izliyor. Eriksen geçen sezon da 9 asistle bu dalda takım lideriydi. De Boer 27 farklı oyuncu kullandı şampiyonluk yolunda.



















Ajax'ın bu sezon attığı 90 golün 71'i ceza sahası içinden atıldı. Bunların 22'si kale sahası içindendi. 17 gol de ceza sahası dışından atılan şutlarla geldi.

1 yorum:

serkan dedi ki...

transfermarkt veri tabanına göre siem de jong'un ligde bu sene 7 değil 9 asisti var.