16 Temmuz 2012 Pazartesi

CRUIJFF VE MARLEY





















Bob Marley müziğe olduğu kadar futbola da bağlı bir adamdı. Jamaika futbolunun yaşadığı dönemde en önemli oyuncularından olan Allan "Skill" Cole onun çok yakın arkadaşlarındandı ve hatta Cole oınun bir dönem tur menajerliğini üstlenmişti. Cole'un yeteneği dünyanın gözü önüne çıkmamış bir yetenekti halbuki ilk milli maçını 15 yaşında Brezilya'ya karşı oynamıştı. 1960'larda ABD'de Atlanta Chiefs ve 1970'lerde Brezilya'da Nautica takımının formalarını giymiş olan Cole 1976'da Marley'in Avrupa turunda ona eşlik etmektedir. 13 Haziran 1976'da Amsterdam'da veren Marley hayran olduğu Johan Cruijff ile buluşmak ister. Marley'in Avrupa'daki albüm satışlarının dağıtımcısı BMG-Ariola'nın çalışanlarından Evert Wilbrink, ülke içinde çalıştığı şarkıcılardan birisi olan Willy Alberti'den Cruijff'un numarasını alır. Cruijff aranır, Marley'in onunla tanışmak istediği söylenir. 14'ün cevabı pek hoş değildir. "Hayır, o tipler beni pek enterese etmiyor". Marley reddedilir ve o zamanların futbol ve müzikteki ilahının buluşması Hollandalı'nın yüzünden gerçekleşmez.

Marley'in futbola olan düşkünlüğü ve ölümü üzerinde birçok spekülasyon vardır. Bunlardan en yaygın olanı temmuz 1977'de İngiltere'de oynadığı bir maçta, ünlü İngiliz yazar-komedyen Danny Baker'la girdiği bir ikili mücadelede Baker'ın onu ayak parmağından sakatladığı ve bunun Marley'i ölüme götüren kansere neden olduğudur. Söylentilerin aksine bu sakatlık, Marley'de zaten varolan deri kanserini ortaya çıkarmıştır. Marley inançları gereği parmağının kesilmesini reddetmiş bu ona pahalıya malolmuştur. Bu hadiseden 4 yıl sonra ayak parmağından başlayan kanser beynine kadar yayılmış ve 1981'de efsane hayata veda etmiştir.

Bob Marley'in oğlu Rohan Marley (kendisi bir Amerikan futbolu oyuncusudur), yıllar sonra Cruijff'la beraber bir gösteri maçına çıkmıştır.

Hiç yorum yok: