7 Temmuz 2012 Cumartesi

EVLADİYELİK ALBÜMLER-3:ALANIS MORISETTE-JAGGED LITTLE PILL
























Yıl 1995. Number One TV Türkiye'ye gelmiş, European Top 20, Mega 5'li, Hit List UK gibi programların müptelası olmuşuz. Müzik bugünkü gibi gözüne güneş gözlüğünü geçirip 2 mısrayı bir araya getiren zirzopların kölesi olmamış. Bunları hatırlayan liseli değildir diyeyim siz anlayın. Bir anda kızların yarısı saçlarını uzatıp kafasının iki yanından aşağıya sarkıtmaya başlamıştı o yıllarda. Ontario doğumlu bir Kanadalı kendi ülkesini bırakıp güneye inmeye ve okyanus ötesine de geçmeye karar verdi. Sonuç 33 milyon albüm kopyası olarak geri döndü. Bu albüm öyle bir albümdür ki Alanis Morissette'i Alanis'likten çıkarıp Alanis Morissette haline getirmiştir. Zira birçok kişi bu albümü onun ilk albümü olduğunu düşünür. Ama aslında kendisi 17 yaşında müzik kariyerine başlamıştır. Ama bir pop yıldızı olarak. 17 yaşında ilk albümü Alanis'i çıkarır. Albüm saf bir dans albümüdür. Ortada rock, grudge falan esamesi yoktur. Yeni nesil için söyleyelim basbayağı bir Robin Sparkles albümüdür bu albüm, bu albümden çıkan Too Hot videosuna bir göz atın derim. O yıllarda şarkıcı Alanis ismini kullanmaktadır. Ardından 1992'de Now Is the Time albümü gelir. Değişen bir şey yoktur, Celine Dion modunda takılır bu albümde de araya serpiştirilen yavaş tempolu şarkılarla. Derken o an kendisini çok üzer ama tüm kariyerini değiştirecek hadise gerçekleşir. 2 albümünü çıkarttığı MCA Records, doğduğu kent Ontario'dan Toronto'ya taşınır. Morissette plak şirketsiz kalır ve bavulunu toplayıp güneye iner, Glen Ballard ile tanışır...sonrası da müzik tarihine geçmiştir zaten.

Jagged Little Pill 1995 yılında piyasaya sürüldü. Tüm dünya çapında listelerin 1 numarasına yükseldi ve 2 yıldan fazla bir süre en çok satılan albümler listesinde kaldı. 33 milyonluk satışı tarihte çok az şarkıcı ve grup tarafından geçilebilmiştir. ki bunlar da zaten efsane statüsündeki isimlerdir. Albüm zaten daha ilk notalarıyla "ben buyum" der.  Bir mızıka tınısıyla beslenen elektro gitar melodileri tüm albüm boyunca sürecek yapıyı anlatır bir bakıma. Hiçbir şarkısını ayıramadığınız mükemmellikte albümler vardır ya işte Jagged Little Pill de böyle bir albümdür. Ironic tüm dünyayı kasıp kavurur ama All I Really Want, Oughta Know, You Learn, Head Over Feet, Not the Doctor ve Wake Up gibi bomba şarıların aşağı kalır yanı yoktur. Morissette 21 yaşında milyoner olur. Kanada tarihinin en başarılı müzisyenleri arasına adını yazdırır. Ironic ve Head over Feet kliplerinde sadece Alanis Morissette vardır, ilkinde 4 tane olmak üzere. Morissette bana göre 3 sene sonra çıkardığı Supposed Former Infatuation Junkie albümünde de harika bir işe imza atmıştır ama albüm 7 milyon satınca sanki "kötü bir albüm" olarak lanse edilir halbuki kapı gibi, hem de 17 tane şarkının yer aldığı bir albümdür. Ama tabii ki Alanis turnayı gözünden 21 yaşında vurmuştur ve kabul edelim halen de o albümü geçmeyi, seviyesine gelmeyi bırakın, yanına yaklaşan bir albüm yapamamıştır. Kendisi daha sonra elektronik işlere takıldı, ağustosta yeni albümü geliyor. İlk single Guardian fena durmuyor. Bekleyelim.

Evladiyelik Albümler

3 yorum:

ismailinc dedi ki...

Alanis Morissette' nin gözümdeki karizmasının çizilmesini istemediğim içi 95 öncesinden uzak durdum hep. Hani erkek olsa Alanis Reyiz dicem :) Ama Alanis candır, ondaki karizma, ondaki ses kimsede yoktur.

Bana göre SFIJ albümü JLP'den daha güzeldir. Ama son zamanlarda eski kalitede şarkısı yok. Guardian la biraz umutlanıyorum ama taze anne olması, eski vahşiliğinin olmayacağı anlamına geliyor :)

varol döken dedi ki...

çıplak videosu için tıklayınız butonu nerede arkadaşım? blogları şaha kaldırıyoruz burada!

mre dedi ki...

Alanis bir tanedir. Marş söylese dinlerim o derece seviyorum sesini. Bu ve sonraki 2 albümünü o kadar çok sevdim ve dinledim ki... Yeni albümden haberim yoktu yine şenlik zamanı.