28 Eylül 2012 Cuma

JOHAN VE BEN



















Amsterdam'da açıldı "Johan ve Ben" sergisi, efsanenin 65. yaşı şerefine.Gazetecilerden eski takım arkadaşlarına, sıradan vatandaşlarından akrabalarına kadar herkes Johan Cruijff'la çekindiği resimleri sergiye gönderip bir de resmin hikayesini anlatmışlar. Sergi internetten de halka açıldı ve zaman dilimine göre seçiminizi yapıp resminizi yüklüyorsunuz sonra da hikayesini anlatıyorsunuz. Örneğin resim yükleyenlerden birisi olan Ilonja Fabries'in büyükannesi Cruijff ile 1968'de, İstanbul'da bir asansörde karşılaşmış. Fenerbahçe ile oynayacakları Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası maçı için ülkeye gelen Ajax takımı maçın aşırı yağmur sebebiyle ertelenmesi üzerine İstanbul'da kalmışlar ve meşhur karşılaşma da o zaman gerçekleşmiş. Hatta Ajax'lı futbolcuların "yarın Johan oynamıyor çünkü yüzme diploması yok" şeklinde esprileri dahi hikayede mevcut (Ajax ertesi gün maçı 2-0 kazanıp tur atlamıştı).


















Cruijff'un (oturanlarda sağdan ikinci) 13 yaşında iken Ajax altyapısındaki arkadaşı Louwrens Schaaphok (üst sıra sağdan ikinci) anlatıyor. "Johan'a topu verir ve gerisini izlerdik, sıska ve çelimsizdi ama ayağına topu aldığında durdurulamıyordu. Onun sayesinde maçları 14-1, 8-0 gibi acaip skorlarla kazanıyordukç Bir keresinde antrenmanımız bittiğinde sahaya Ajax'ın rezerv takımı çıktı, Johan onlarla oynamış ve hatta 20 yaşın üstündeki futbolcuları çalıma dizmişti".























Daha geriye gidelim mi? Cruijff'un 6 yaşındayken sınıf arkadaşı olan Martin Sinke anlatıyor: "Dişçiden deli gibi korkar ve ne zaman okulu ziyarete gelseler saklanmaya çalışırdı". Cruijff oturanlarda sağdan ikinci. 

Hiç yorum yok: