3 Kasım 2012 Cumartesi

FRANK BERGHUIS VE GALATASARAY

























Frank Berghuis resimdeki. 1991 yaz aylarında futbol kariyerinin en acaip günlerini geçirdi İstanbul'da. 24 yaşındayken Galatasaray onu renklerine bağladı. Hollanda'nın turistik balıkçı kenti Volendam'da forma giyiyordu. Hollanda gazetelerine "Mustafa Yücedağ bana İstanbul'da para ver buraya gel dedi, ben de gittim" şeklinde demeç dahi vermişti. Berghuis uzun süre İstanbul'da kaldı. Galatasaray onu Türk vatandaşı yapmak istemiş ve bu sebeple bir türlü resmi maçlara çıkaramamıştı. Feyenoord ile Hollanda'da yapılan bir maçta özel izinle oynadı ama onun vatandaşlık işlemleri bitmiyor, Volendam ise Galatasaray'ın ödemesi gereken 450 bin guldeni istiyordu. Hatta bir ara Hollandalılar kulübe 7 gün içinde paranın ödenmesi gerektiğini yoksa konunun UEFA'ya taşınacağını belirten bir nota bile gönderdiler. O sırada Berghuis kendisine tahsis edilen bedava evde kalıyor, bedava arabayı kullanıyordu.

Derken bu para bir türlü çıkmadı ve Mustafa Denizli'nin de "elimde böyle çok oyuncu var" raporu ile Berghuis büyük ümitlerle transfer edildikten sonra maça dahi çıkamadan Hollanda'ya geri gönderildi. Futbolcunun menajeri Henk van Ginkel (bugün halen bu işi sürdürüyor) "işin içinde Türkler olunca anlaşma kesin mi değil mi hayatta bilemezsiniz" diye Alp Yalman ve yönetime salladı. Berghuis eşyalarını toplayıp geri dönerken Milliyet gazetesi "Galatasaray sezon başından beri yedirdiği içirdiği Berghuis'ten son anda vazgeçti" şeklinde haber yapmıştı. Berghuis Galatasaray yönetiminden geçerli bir sebep de duymamıştı, yönetim kendisine Feyenoord'un özel maç için kendilerine ödemesi gereken parayı ödemediğinden, transfer ücretini de Volendam'a gönderemediklerini bahane olarak ileri sürmüştü. Hatta dedikodulara göre Galatasaray Rotterdam kulübü ile oynadığı maçın 2. yarısına çıkmak istememiş, Feyenoord yönetimi bunun üzerine ekstra 100 bin euro ve ocak ayında da bir salon turnuvası sözü vermişti.






















Futbolcu bu transferin suya düşmesi üzerine kendisine İngiltere'de bir kulüp buldu. Sheffield Wednesday ile deneme antrenmanlarına çıkacak ve özel bir maçta oynayacaktı. Derken Sheffield'a gidecek uçağı kaçırdı. Volendam yetkilileri Schiphol'de bekleyen oyuncuya gidip yuvasına dönmesi konusunda ikna ettiler ve Berghuis Volendam'a tekrar imza attı. Lommel ve Cambuur kulüplerinde top koşturup 2000 yılında kariyerini bitirdi. Bugün Vitesse Arnhem kulübünün alt yapısında genç takım antrenörü olarak görev yapıyor. Mazide ise Galatasaray formalı girişteki kaldı. 

1 yorum:

varol döken dedi ki...

bükreş barlarında mı anlatıyorlar böyle hikayeleri?