28 Aralık 2012 Cuma

TARAFTARIN SUÇU AYAKTA DURMAK



















Milli Güvenlik dersleri meşhurdu zamanında, hala liselerde verilir mi bilmiyorum. Bu derslere genelde ordu mensupları, genellikle de yüksek rütbeli subaylar sivil elbiseleriyle girer ve derse girmeden önce sınıfın sorumlusu ya da Sınıf Başkanı kapının önünde durur hocayı beklerdi. Hoca uzaktan göründüğünde de sınıfa 5-10 metre kala "dikkaaaaaaaat" çeker, bütün sınıf kızlı erkeklı ayağa kalkar, komutan sınıfa girerek şöyle bir süzer sonra da hepimizi yerine oturturdu. Dersler genelde rütbeler, jandarmanın görevleri, kolluk kuvvetlerinin yetkileri gibi konular üzerinde yoğunlaşırdı. Bugünlerde muhtemelen sınav soruları "bir copu çizerek kısımlarını anlatınız?" şeklindedir. O derslerden aklımda kalan en kayda değer olay Haydarpaşa Lisesi yıllarında o zaman sürekli değişen Milli Güvenlik hocalarından birisinin bir ders sırasnda dünyadaki farklı ideolojilerden bahsederken "....dinler de böyle arkadaşlar her millette farklı....İtalyanlar Hristiyan, İsrail yahudi, Pakistan müslüman...Ruslar.....Rusları bilmiyorum, en son dinsizlerdi şimdi ne oldular bilmiyorum....." demesi ve ardından o albay karizmasıyla bıyık altından gülmesiydi. Bunu niye anlattım, Sunderland taraftarının başına gelenler için.

İngiltere stadyumlarında ultra, meşale, koreografi gibi şeyler ortadan çekileli ya da artık senede bir karşımıza çıkalı çok uzun süre oldu. Açın bakın Tribün Grupları kategorisindeki yazılara kaç tane İngiliz takımı bulacaksınız merak ediyorum. Bugünün haberi buna yıllardır vurulan baltalardan bir tanesi. Sunderland kulübü  38 taraftarının kombinesini iptal etti. Sebep? Maç boyunca ayakta duruyor olmaları ve yerlerine oturmaları yönündeki uyarıları dikkate almamaları. İşin kötüsü bu kulübün sadece kendi başına buyruk aldığı bir karar değil. Diğer taraftarların bu yöndeki şikayetleri doğrultusunda harekete geçmişler. Hatta karar üzerine taraftar forumlarında yapılan tartışmalarda bu karara destek olanlar da var. Genelde yaşı geçgin taraftarlar. Yukarıdaki resim de bir şaka değil, direk kartı iptal edilen bir taraftarın koltuğuna kulübün koyduğu yazı. Kulüp "seyircilerden gelen memnuniyetsizlik ve maç atmosferini bozan aksiyonlara karşı önlem almak zorundaydık" diyor.

Stadium of Light'ın bu karardan sonra hangi "ışığı" temsil ettiğini anlamakta zorlanıyoruz. Yarın bir gün bacak bacak üstüne atmayan taraftarlara karşı da bir karar çıkabilir....."Tribüne girdim elinde şey...."

2 yorum:

varol döken dedi ki...

eğer o sunderland taraftarı da delikanlıysa beni buradan oturtmayan gün gelir kucağıma oturur diye mesaj atar!

ingilizcesini çeviremedim yalnız blog sahibi bir yardım etsin

Unknown dedi ki...

bizde daha "ayağa kalkmayan kofik olsun" (elazığspor)