13 Ocak 2013 Pazar

DEAN SAUNDERS FAST FOOD'A KARŞI

























Resmin hikayesi başka da anılarımız canlansın. Greame Souness'ın teknik direktör Dean Saunders'ın da golcü olduğu 1995-96 sezonu Galatasaray'ın en acaip sezonlarından birisidir. Hakan Şükür Torino'ya satılmış, her gün "beni istemeden sattılar, ben ne yapacağım burada, her gün bu ırmağın kenarına gelip Türkiye'yi düşünüyorum Selçuk, zaten Rizzitelli'den de pas alamıyorum" diye Selçuk Manav'a dert yanmaktadır. Güntekin Onay her hafta sonu maçlardan sonra Tuttosport gazetecisi Sinyor "cakkini" ile konuşup Hakan'ın notunu öğrenmektedir. O sırada  Galatasaray Sunderland ile deneme antrenmanlarına çıkmış ama çalışma izni alamadığı için kendisine kulüp arayan 24 yaşında Brad Friedel adında bir oyuncu transfer etmiş, Televole kendisini Şener Şen'in "Amerikalı" filminin müziğiyle taraftarlara tanıtmıştır. Transfer olduktan sonra taraftarlarla havalimanında davul çalarak kaynaşan Barry Venison ve çelimsiz Mike Marsh Galatasaray'ın yabancı kontenjanını tamamlamaktadır. Sezon ortasında bu dörtlüye Ulrich van Gobbel isimli bir insan azmanı da katılır, Van Gobbel öyle bir azmandır ki, ilk maçında penaltı olduğunda o sırada Torino'dan dönen Hakan Şükür'ün elinden topu almış ve penaltıyı kullanmış, Hakan Şükür de bacağını eline almamak için buna sesini çıkaramamıştır. Sezon başında Galatasaray'ın Samsunspor'la oynadığı (yanlıi hatırlamıyorsam Uğur Tütüneker'in jübile maçını) İner misin Çıkar mısın yarışmasının spikeri, Boran Kaya anlatmış ve maç boyu "Dean Saunders'a İngiltere'de Dino Saunders diyorlar, sevgili izleyiciler, ben de Dino Saunders diyeceğim", diyerek maç boyu bizi Dino'ya boğmuştur, Dino da bu maçta enfes bir gol çakmıştır.



Sezon pek başarılı geçmemiştir aslında, zira o sezon Can Tanrıyar'ın Ali Şen'le beraber şortla denize girdiği ve orada röportajı gerçekleştirdiği, aynı zamanda Akın Sel'in "Alpay, Alpay" diyerek sezon boyu Alpay Özalan'ın peşinde dolaştığı, Carlos Alberto Parreira yönetiminde sahaya elele çıkan sarı forma, lacivert şortlu Fenerbahçe'nin Trabzon şehrini sessizliğe gömdüğü, Aykut Kocaman ve Oğuz Çetin'in aforoz edildiği, Kemaletin Şentürk'ün Türk futboluna ön libero kavramını kazandırdığı sezondur. Bu meşhur sezonun en önemli anlarından birisi 22 Ekim 1995 tarihinde Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçıdır. Yarım saatte Galatasaray'a 3 gol sallayan, Saunders'ın Aston Villa'dan takım arkadaşı (hatta bu ikiliye D-Men denmektedir)  Dalian Atkinson Ali Şen'den Mercedes'i kapmış, maç sonrası Selim Soydan canlı yayında "Gelsinler, Souness, Parreira'dan hocalık, Amerikalı kaleci de Rüştü'den kalecilik öğrensin" demiştir. Zaten Souness'ın o meşhur kupa finalinden sonra yaptığı hareket bu laflara tepki olarak yapılmıştır ve ironik olarak Brad Friedel 2 maçlı final serisinde muhteşem oynamıştır. İnsan azmanı Van Gobbel rövanş maçında Aykut Kocaman'ın kafa golünü tabanıyla kurtarmak isterken kendisine Cüneyt Arkın'ın zamanında reklamlarda buzdolabına uçması gibi uçmuş, Aykut kafasının kavurma haline gelmesinden son anda kurtulmuştur (bu meşhur pozisyon şuradaki videonun 14. saniyesinde izlenebilir).  Saftig zamanında Hakan Şükür'ün icadıyla başlayan fotoğraf çekmeli gol sevinci bu sezon da devam etmiş, yıl sonunda Van Gobbel dışında yabancıların tümü takımdan ayrılmıştır, Hollandalı da izleyen sezonun ortasında Fatih Terim tarafından gönderilmiştir. 

İşte o meşhur yılda, Galatasaray'a kupayı getiren Saunders, geçen hafta Wolverhampton Wanderers'ın başına geldi. Takımı alt sıralardan kurtarmaya uğraşacak. Gelir gelmez de bir dolu kural koydu. Bunlardan bir tanesi de Fast Food'u yasaklaması. "Burası ordu değil ama profesyonellerin de hayatına dikkat etmesi lazım" demiş. Tek kuralı bu değil elbet, antrenmana geç gelmemek, antrenman sonrası giyilen yelekleri sahada bırakmamak, sağlık merkezindeki tedavileri aksatmamak gibi kurallar da var. Hormonsuz Wolves, cuma günü Blackburn ile evinde 1-1 berabere kaldı. Kendisinin İngiliz Football Stories programına verdiği komik bir Galatasaray anısı var yukarıda. Şimdiden belirtelim 2 ufak hatası var. Olayın geçtiği, sezon öncesi Malatyaspor hazırlık maçında Hakan Şükür yoktu, çünkü o sırada Torino'daydı ve Saunders belli ki çelimsiz Mike Marsh'ı unutmuş. 

2 yorum:

sukullaci dedi ki...

Bugün haber çıkmış Bülent'ten öyle bişey olmadı, içme olayı yok diye. Biri sallıyo ama kim acaba? http://live.sporx.com/futbol/superlig/galatasaray/bulent-korkmazdan-keci-kani-cevabiSXHBQ310910SXQ

Burcin dedi ki...

Başka bir hatasını daha buldum daha doğrusu araştırdım. Videonun sonunda o sezon 23 gol attığını söylemiş halbuki Vikipedi Saunders'ın Galatasaray'da toplam gol sayısının sadece 15 olduğunu belirtmiş.