15 Ocak 2013 Salı

DIŞARIDAN ADAM ALMAK YASAK BEYLER
























Haydarpaşa Lisesi'nde okuduğum için Altunizade civarındaki halı sahalarda geçti lise yıllarımız. Capitol'un karşısında bulunan bugün çoktan yerinde yeller esen Arena ucuz ama dandik ve küçük bir sahaydı. Millet Parkı'nın hemen ucunda, köprüye girişin hemen arkasında bulunan Vezirspor kalite (ki tribünleri dahi vardı) ama pahalıydı. Biz de bu yüzden orta sınıfa hitap eden, Koşuyolu'na inen yolun başındaki Gülhan Tesisleri'ni tavaf ederdik. O yıllarda bizim sınıf takımının defansı kıytırık olduğundan, bendeniz kulakları çınlasın Mustafa adında bir arkadaşımı çağırmıştım. Adam nokta transfer gibi oturmuştu oraya namussuz. Sadece defansa gelen herkesi Jaap Stam edasıyla betona çarpmışa döndürmüyor aynı zamanda Franz Beckenbauer gibi geriden oyun kuruyor, yetmiyor Ronald Koeman gibi uzak şutlarıyla kalecilerin korkulu rüyası oluyordu. Ama bir sorunu vardı ki adam futbol sahasının dışında bizimle samimi olamıyordu çünkü başka sınıfın oyuncusu benim mahalleden tanıdığımdı. Okul koridorlarında Mustafa "A sınıfından Mustafa'"ydı, yeşil halıda ise defansın belkemiği. Maçtan maça soyunma odasına girip "selam beyler" diyor, maç öncesi "beyler defanstan beraber çıkalım" şeklinde kısa ve öz taktik veriyor, sonra da rakip forvetlere çaresizlikten Nazgûl çığlıkları attırıyordu.


Futbol sahası böyle bir yerdir işte, uzakları yakınlaştırır, birbirini tanımayan adamları aynı hedefe yöneltir. Bu tür "tanıdık" kontenjanının temsilcileri halı sahaların değişmez simalarıdır. Kiminin amcaoğlu olur, kiminin kuzeni, kiminin kayınçosu. Ortak noktaları şudur, bu adamları formayı, şortu çıkarıp attığında, örneğin yine ortak bir davete katıldığınızda günlük kıyafetiyle gördüğünüzde tanıyamazsınız. Çünkü başka bir adam olmuştur.

Ben bunu niye anlattım. Belçika'nın en üst kademesinde mücadele eden Lierse kulübü ve 3.ligdeki KV Turhout kulübünün sahibi aynı. Mısır'lı Wadi Degla kulübünün de sahibi olan iş adamı Maged Samy (resimde). Wadi Degla FC'yi 2002'de kuran Samy, takımı kısa sürede Mısır Premier Ligi'ne çıkardı, ancak şu günlerde ülkedeki karışıklık sebebiyle ertelenen ligler halen başlamış değil. Samy de "benim futbolcular iyice hamlamıştır" herhalde diyerek bu oyuncuları Belçika'daki 2 takımına dağıtma kararı almış. Tam 20 Mısırlı futbolcu Belçika'ya akın etti. Lierse'in kadrosunda zaten 4 Mısırlı oyuncu var. 6 tane de kiralık Wadi Degla'lı oyuncu alınacak. Ancak tamamen Lierse'e geçiş söz konusu olamamış, çünkü Belçika'da takımlar maç kadrolarında minimum 6 Belçikalı veya kulüplerin kendi altyapısından yetişmiş oyuncu bulundurmak zorundalar. Ama 3.ligde böyle bir kural olmayınca kalan 14'ü direk Turnhout'a dağılmış. Maged Samy, kazan-kazan durumu olacağını düşünmüş hem futbolcular maç eksiğini kapatacak hem de takımlarına katkı sağlayacak diye ama Belçika Futbol Federasyonu Başkanı Steven Martens, "amatör futbolun temelinde yıldız yetiştirmek vardır, böyle yapılırsa varoluş sebebine ihanet edersiniz" diyor.

2009-10 yılında bu 2 kulüp Belçika 2.Ligi'nde mücade etmişti ve bu yüzden Wadi Degla, Turnhout'tan sponsor desteğini çekmek zorunda kalmıştı. Samy'nin Arsenal'le de işbirliği anlaşması var ve bir futbolcu akademisi işletiyor. Tahmin edileceği gibi Lierse'in teknik adamı da Mısır'lı. Lierse'i, 11 yıl boyunca Bundesliga'da futbol oynamış, "Kaya" lakaplı Hany Ramzy çalıştırıyor. 

2 yorum:

ErenAslan dedi ki...

az mı koşturduk gülhanda...

Playful Penguin dedi ki...

Ben de çağrıldım halısaha maçlarında, takım arkadaşlarımla samimiyet kuramıyorum. Demek ki bunun adı "Mustafa Sendromu"ymuş.
Teşekkürler : )