5 Ocak 2013 Cumartesi

TADIMLIK ŞARKILAR MANGASI

























Zordur kısa şarkı yapmak, zira işin bir sanatı vardır. Bir kere intro denen şeyi unutup pat diye şarkıya gireceksiniz, alamlı sözler yapayım, bir köprü kurayım bir de nakarat patlatayım diye uğraşırsanız işin ucu kaçar. Ha ben enstrümental takılacağım söze bulaşmayacağım diyorsan öyle bir çok örnek var, zaten bizim kıstasımız da 2 dakikanın altında olup sözleri içeren şarkılar. Yani Eddie van Halen'in Eruption'ını göremedik diye ayklanmayın. Türkçe sözlü şarkılardan bilinenleri yoruma alabiliriz zira aşağıdaki şarkıları Türkçe sözlü olmayan şarkılardan seçtik. Her maddenin üzerine tıklayarak dinlemek mümkün.

1-Wanted (The Cranberries): Everybody Else is Doing It so Why Can't We gibi kötü bir albümden bu kadar güzel şarkıların çıkması ayrı bir hadise ama Wanted the Cranberries zaman zaman denediği kısa melodilerinin en iyilerindendir ki grup tekrar birleştikten sonra çıktığı turda bu şarkıyı setlist'e aldı, canlı performansını albüm versiyonundan daha iyi hale getirdiler.

2-Mr. Zebra (Tori Amos): Tori Amos 10 saniyelik şarkı yapsa yine dinlenir ya Mr. Zebra bildiğin 1 dakika 30 saniyeye gizem, melankoli, mutluluk ve hüzünü yerleştirmiş bir şarkıdır. Zaten piyanoyu çalan Tori Amos'un eşsiz sesine arkadaşlık eden üflemeli çalgılarla şarkı Boys for Pele gibi zaten muhteşem olan bir albümün adeta üzerindeki "çilek" olmuştur.

3-Burn Out (Green Day): Green Day'in sahnede gitar parçalamadığı, bugünkü siyasi işlerinden tamamen uzakta ortalıkta aylak aylak dolaşırken yaptıkları ve kendilerini şöhrete ulaştıran "When I Come Around" şarkısını da içeren bombalar bombası albüm Dookie'den çıkan bu eser aynı zamanda baterist Tre Cool'un da bir solo da ben atayım lan dediği ender şarkılardandır.

4-Please, Please, Please, Let Me Get What I Want (The Smiths): The Smiths'in hafif durulduğu ama yine Morrssey'in sesiyle tipik bir The Smiths şarkısına çevirdiği bu enfes melodiyi, Johnny Marr bir Cuma gecesinde yazmıştır.

5-Lazing on a Sunday Afternoon (Queen): Bildik Brian May gitar melodileri, bildik Freddie Mercury'den çıkma adeta oyunculuk yapan bir ses ve pazar günü yan gelip yatma üzerine kısacık bir Queen klasiği. Qoeen'in vurucu şarkılarından çok Bicycle Race gibi çerezlik şarkılarını sevenler için birebir.

6-We Will Rock You (Queen): Evet listeye 2 şarkıyla girdi Queenama bunu sonuna kadar hak eden bir şarkıdır We Will Rock You çünkü yıllara meydan okumaktadır aynı zamanda ileride de okumaya devam edecektir. Bir ara We are the Champions'un futbol stadyumlarında yediği ekmeğin aynısını basketbol salonlarında yedi We Will Rock You. Yalnız kıyak geçtik bu şarkı 2 dakika 3 saniyedir.

7-Wond'ring Aloud (Jethro Tull): Aqualung gibi bir efsane albüme de araya karışacak bir kısa şarkı yaraşırdı. Aslında bu tür duygusal şarkılarda verdiği sakinlik daha da belirgin olan Ian Anderson, eline gitarını alıp bu dingin şahesere imza atmıştır.

8-Subway Song (The Cure): The Cure, Subway Song ile müzik değil resmen korku filmi yapmıştır. Bu şarkıyı gece mezarlıkta veya aynen şarkıda anlatıldığı gibi ıssız bir metroda dinleseniz ruhunuzu teslim edersiniz. Bir de yetmezmiş gibi sonunda bir tren sesi vardır ama orası artık hatim indirmeye başlandığı yerdir, çünkü tren sesinden başka her şeye benzer.

9-Darkness Be My Friend (Bruce Dickinson): Tattooed Millionaire isimli ilk Bruce Dickinson solo albümünün bonus şarkısıdır Darkness be My Friend ama Dickinson şarkıyı 2001 yılında piyasaya sürdüğü 2 CD'lik Best Of albümüne dahil etmiştir. İyi de etmiştir.

10-Song 2 (Blur): Bana göre kısa şarkıların babasıdır Blur'un Song 2'su. Bir çok grup ve şarkıcı kısa şarkılar yapmıştır ama Blur resmen bu şarkıyla dünyada hayran kitlesini artırmış ve grubun en çok bilinen şarkılarından birisi olmayı başarmıştır. Tabii yeterince gaz bir şarkı olmasının ve coşturucu etkisinin de bunda payı vardır.

5 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

Ercan Saatçi - Sayenizde (1:54)

http://www.dailymotion.com/video/x7zawj_ercan-saatci-sayenizde_music#.UOfC_uQ2WSo

arancia meccanica dedi ki...

abi green day'e tıklayınca rateyourmusic'e yönlendiriyo. nasıl yani?sfsdfdsg

TrexxxXx dedi ki...

Logh - Exit
Greenday - Time of your life
Metallica - Fuel
Led Zeppelin - Bron-Ya-Aur

Del Piero dedi ki...

oasis - songbird de 2.03 olsa da bu listeye girecek kadar guzel bence

Jordi Metal dedi ki...

Kısa şarkılardan Guns n' Roses'ın New Rose'u da gaz Allah gazdır hani :)