4 Mayıs 2013 Cumartesi

BİRA GEÇİDİ vol.14: SUNTORY, KIRIN, SAPPORO

























Bu seriyi de boşlamışız bir hayli. Geri dönelim Japonya dönüşü. Aslında Japonya'dan anlatacak çok hikaye var ve "birayla mı başlıyorsun be adam" diyebilirsiniz ama benim yaratılışım böyle. Bir ülkeye gittiğimde 2 gayem vardır esas olarak. O ülkede en az 1 futbol maçına gitmek, diğeri de olabildiğince yerli birayı tatmak. Aslında Japonya'nın en bilinen biralarından Asahi'yi serinin 12.zincirinde işlemişiz. Sırada ülkenin diğer 3 devini tanıtmak var. Suntory, Kırın ve Sapporo.

Japon biralarının ortak özelliği birçok çeşite sahip olmaları. Aynı marka neredeyse 10-15 çeşit birayı piyasaya sürebiliyor ve bunların ortak özellikleri yeni satışa sürülen bir ürünün her zaman daha ucuz olması. Batı Avrupa ile kıyaslandığında ilginç bir sonuç çıkıyor ortaya. Restoranlarda bira fiyatları Avrupa ortalamasının altında. 3-4 euro arasında değişiyor. Ama marketteki fiyatlar da daha üstünde. 2,5 euro ortalama. Dolayısıyla restoranda servise sunulan bira ile marketten alacağınız biranın fiyatının birbirine en yakın olduğu ülkelerden Japonya. Suntory, önemli bir hamle yaparak ünlü aktör Ken Watanebe'yi reklamlarında oynatıyor ki kendisinin tanıttığı yeni ürün Gran Dry benim Japonya'da içtiğim en iyi bira olmakla beraber Avrupa standartları için de son derece iyiydi. Suntroy firmasının viskisi de oldukça meşhur ve hatta Lost In Translation filminde Bill Murray'in karakteri de bu viskiyi tanıtan bir reklam filmi çekiyordu. 1899'da kurulan şirketin merkezi Osaka'da.

























Ondan 14 yıl önce Tokyo'da kurulan Kırın da Japonya'nın önde gelen biralarından. Fazla çeşit değil istikrar arıyorsanız adresiniz Kırın olmalı, çünkü klasik lager cinsinin en tipik örneklerinden birisi Kırın. Birkaç yıl önce Suntory ile birleşmeleri söz konusu idi ama 2010 yılında görüşmeler iptal edildi. Benim çok sevdiğim bir bira türü değil klasik lagerler, ancak arkadaş ortamında herkes eline aldığı zaman, alternatifim yoksa başvurduğum bir bira çeşidi. O yüzden Japonya'da pek tercih etmedim.





















Suntory Gran Dry'dan sonra ülkedeki favori biram Sapporo idi. Adından da anlaşılacağı gibi Sapporo kentinde 1876 yılında kurulan bira fabrikası aynen Suntory gibi pazara çok çeşitli ürünler sunuyor. Bu markaların tümünün ortak bir özelliği var o da alkolsüz bira da üretmeleri. ASuntory ayrıca viski gibi favori bir  ürününün olmasından da yararlanarak High-ball adında, büyük bira  bardaklarında içtikleri bira-viski karışımı bir içkileri de var ama bende asiti fazla Fanta etkisi yaptığı için pek etkisi olmadı.




















Suntory

Alkol oranı: % 5
Tür: Lager
Ülke: Japonya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33 cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 4,2

Kırın

Alkol oranı: % 5
Tür: Lager
Ülke: Japonya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33 cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 3,2

Sapporo

Alkol oranı: % 5
Tür: Lager
Ülke: Japonya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33 cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 3,8

Bira Geçidi

1 yorum:

varol döken dedi ki...

quilmes'i bekliyoruz!