28 Mayıs 2013 Salı

EVLADİYELİK ALBÜMLER 7: PLACEBO-WITHOUT YOU I'M NOTHING

























15 sene olmuş yuh. SSK İşhanı, Karanfil ve Üniversite Gençliği deyince neden bir insanın aklına Placebo gelir? Şöyle gelir. SSK İşhanı'nın zemin katında meşhur bir Gölge Bar vardı sevgili okuyucular, vardı diyorum, zira biz Ankara'dan ayrıldıktan sonra önce Tunalı'da bir şubesi daha açılan, sonra SSK İşhanı'ndaki "aşağı Gölge" olarak adlandırılan ama bizim için her zaman Gölge Bar olarak kalan, ardından yanıp kül olan daha sonra da Konur Sokak'ta kendisine yer bulan bu efsane mekanın zirveye ulaştığı yıllar 2000'lerin başlarıdır. Hatta bugünlerde Behzat Ç sayesinde hemen herkesin haberinin olduğu Pilli Bebek de o yıllarda mekanda çalmış, ardından SSK İşhanı'nın üst katlarına doğru yolculuğa başlamıştır. Benim mekanı sık ziyaret etme zamanım ise 2002-03 yıllarıdır. Mekanı her cuma günü dolduran, bugünün "Zakkum" isimli grubu, o yıllarda Raindog ismiyle bu barda devrin en baba alternatif rock şarkılarını çalardı. Kendilerinin Muse, Radiohead, The Smiths, Placebo, Tonic, Morrissey coverları alıp başını gitmişti ki hakikaten bir ara Gölge Bar cuma geceleri Ankara alternatif eğlencesinin odak noktası olmuştu. Bugünlerde durulmuş olan grubun vokali Yusuf'un kendileini izlemeye gelen Özlem Tekin'i sahneden fena rencide edip gece sonunda gölge'den atılmaları ayrı bir hikayedir ya benim hatırladığım başka bir hikayedir.

Raindog, nasıl olduysa İstanbul'a taşınmıştır, konser için mekana gidilmiştir. Bizimki sahneye çıkar, etrafına bakar, birkaç şarkı söyler, derken gözü her konserde yaptığı gibi seyircilere takılır ve mekandaki kızların elbiselerine bulaşmaya başlar. Hemen her kızın kıyafetini yerin dibine batırıp sadece 1 kızın kıyafetini beğenip övgüler yağdırır, ardından da geri kalan hatunlara "böyle fason fason giyiniyosunuz, sonra da kimse bizi ...kmedi diye etrafta geziyosunuz" der ve ortalık dağılır. Ardından mekandan "yanlış yapıyosun arkadaşım, biz seni dinlemeye Ankara'dan geldik" nidalarıyla ayrılan birkaç isim olur ama gece tamamlanır.

Neyse biz buraya nereden geldik Placebo'dan. Kendini taşıyan ilk albümüyle yeteri kadar taraftar toplayan Placebo Without You I'm Nothing ile pimi çekmiştir. Ardından gelen Black Market Music ve Sleeping With Ghosts da gayet iyi albümlerdir ama grubu tüm dünyaya tanıtan Every Me and Every You'nun da bulunduğu bu albümün yeri başkadır. Albüme adını veren Without You I'm Nothing, Pure Morning, You Don't Care About Us ve 12'yi tamamlayan diğer şarkılarla grup tarihinin dönüm noktası olan bu albüm tüm dünyada 1 milyon satar. Fransa'da Gold, İngiltere'de Platinum albüm mertebesine ulaşır. Bugün 40 yaşına gelen Brian Molko'nun önderliğindeki grup, 4 sene sonra çıkaracakları 7. stüdyo albümüne hazırlanıyorlar. Loud Like Love ismindeki albüm eylül 2013'te raflarda olacak.

Placebo ilginçtir, 2000'lerin başında İstanbul ve Ankara barlarında, şarkıları en fazla coverlanan grup olmakla beraber kendisi de bu işi çok iyi yapan bir gruptur. Pixies'in Where is My Mind, Kate Bush'un Running up that Hill, Boney M'in Daddy Cool şarkılarını harika yorumlayan grubun bence bu alandaki en iyi işi Smiths'in Big Mouth Strikes Again coverıdır...

Evladiyelik Albümler

Hiç yorum yok: