5 Ağustos 2013 Pazartesi

ZORLU DEPLASMAN MESELESİ

























25 Temmuz 2013 tarihinde BirGün gazetesi Uçan Hollandalı köşesinde yayınlanmıştır

Zorlu deplasman deyimi ülke futbol literatürünün değişmez kavramlarından. Bazı deplasmanların şartlardan bağımsız hep zorlu olduğundan bahsedilir. İstanbul’un büyükleri için Trabzon zaten yapısı gereği zorlu bir deplasmandır ve tabii bu takımların kendi arasında oynadığı maçlar da. Biz de 2000 yılından sonra geçen 13 sezonda, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın deplasman karnesine bir göz atıp hakikaten “zorlu deplasman” hangisiymiş ortaya çıkaralım dedik.Listeye yukarıda bahsettiğimiz faktörden ötürü Trabzonspor’u dahil etmedik.

Galatasaray’ın deplasmanda en fazla puan topladığı sezon Mircea Lucescu’nun ilk sezonu olan 2000-01 sezonu. İlginçtir, evden uzakta 36 puan toplayan takım şampiyon olamamıştı. İzleyen sezon ise 25 puan toplayarak 3.yıldızı taktılar. Galatasaray’a bu 13 sezonda en fazla zorluk çıkartan deplasman Bursa. 2000 sonrası Bursa’da 11 maça çıktı Galatasaray ve sadece 3 kez kazandı. Son 5 deplasmandır kazanamıyorlar ve bunlardan 4’ünü kaybettiler. En rahat oldukları deplasmanlar ise Rize ve Denizli gibi görünüyor. Ortalama 2,5 puan topladılar bugüne kadar bu şehirlerden.

Beşiktaş’ın “belalısı” ise şüphe götürmez ölçüde İBB idi. Geçtiğimiz sezon lige veda etmelerine en çok onlar sevinmiştir. Oynanan son 6 deplasmanda 0,6 puan ortalaması tutturmuşlardı. İronik olan onların zorlu deplasmanının Anadolu’da değil Avrupa yakasında olması. En rahat oldukları yer ise Antalya. Güneyde 2000 sonrası oynadıkları 8 maçta 22 puan topladılar. Karabükspor, Gençlerbirliği ve Samsun deplasmanlarında da nispeten rahat görünüyor siyah-beyazlılar.

Fenerbahçe de İBB’den az çekmedi. Onlar da aynı dönemde 0,5 puan ortalaması ile rakiplerine karşı çok zorlandılar. Antalya onlar için de kolay bir rakipti. Bu sezon Ersun Yanal’ın takımını sevindirecek bir gelişme daha var. Zira sarı lacivertlilerin en fazla deplasman puan ortalamasına sahip rakibi (2,5) Konyaspor lige dönüş yaptı. Son notumuz yine İBB için. Galatasaray’ın da onlara karşı 1,5 puan ortalaması ile oynadığını düşünürsek 3 büyüklere ters gelen deplasmanın hiç de uzaklarda olmadığını itiraf etmek gerek.

Hiç yorum yok: