29 Eylül 2013 Pazar

CHELSEA CİNSİ TERRIER

























Manchester United'ın temelini atan isimlerden (isimlerden diyorum çünkü kendisinin bir adı var) St.Barnard cinsi köpek Major'ın hikayesini blogda daha önce anlatmıştık. Sırada bir başka köpeğin hikayesi var. Yine İngiliz futbol tarihini değiştiren bir köpeğin, bir İskoç teriyerinin hikayesi.

Yıl 1896. 20'lerinin ortasını yaşayan 2 Londralı genç Gus ve Joseph Mears, Londra'nın batısındaki Stamford Bridge Atletizm Stadyumu'nu satın alırlar. Amaçları stadyumu futbol maçlarının oynanacağı bir yer haline getirmektir. Stadyumun mülkiyet hakları ise ancak 1902'de, eski sahibin vefat etmesi ile onlara geçer. İlk başvurdukları kişi yakındaki Fulham kulübü ve sahibi Henry Norris'tir. Fulham, maçlarını 1896'da açılan Craven Cottage'de oynamaktadır. Norris, yıllık 1.500 paundu bulan kirayi çok bulduğu gerekçesiyle Mears kardeşlere ret cevabını verir. İkili ayrıca federasyon kupası finallerini de bu stadyumda oynatmak istemektedir ve elbette bu atletizm stadyumunu bir futbol mabedine dönüştürmek için önemli planları vardır. Ancak bir türlü planları gerçekleşmez. Bunun üzerine Londra'nın güneyi ile Galler'i de birbirine bağlayan demiryollarının işletmecisi Batı Demiryolları firması kendilerine bir teklif yapar. Buna göre Mears kardeşler stadyumu firmaya bırakacak, firma da lokomotiflerinde kullandığı kömürleri burada depolayacaktır. Bu elbette hayal edilen futbol mabedi planının tamamen suya düşmesi anlamına gelmektedir.





















Kardeşler rüyalarından vazgeçmek üzereydiler ama yakın arkadaşları Fred Parker onları aksi yönde ikna etmeye uğraşmaktadır. Çok uğraşmasına rağmen stadyumu kurtarma planlarını gerçekleştiremeyen Parker satışa yakın günlerden birinde Mears'ı ziyaret eder. İkili stadyum civarında yürüyüşe çıkarlar, Mears yanına İskoç teriyeri cinsi köpeğini de almıştır. Yürüyüş sırasında beklenmeyen olur ve köpek hiç farkettirmeden Parker'ı bacağından ısırır. Bacağı kan içinde kalan Parker buna rağmen işi büyütmez. Mears arkadaşının bu tavrından etkilenir ve zaten yaşanan hadiseden sdolayı duyduğu mahcubiyetten kurtulmak için stadyumun satış işlemlerini erteleme kararı alır.

Parker ve Mears ertesi gün Mears'in ofisinde buluşurlar. Parker sonunda arkadaşını ikna eder ve Mears 10 Mart 1905 yılında yeni kulübü kurar. Daha sonra da Glasgow'a gidip, bugün ada futbolunda bir efsaneye dönüşmüş bir çok stadyumu tasarlayan İskoç mimar Archibald Leitch ile görüşürler. Leitch Stamford Bridge'i tasarlar ve Chelsea de aktif olarak İngiliz futboluna adım atmış olur.

Mears'in köpeğinin Chelsea tarihinin başlatmasının yanında İngiliz futbol tarihine çok büyük etkileri olmuştur. Chelsea'nin kurulması ile Batı Londra'daki üstünlüğünü kaybeden Fulham'ın eski sahibi, o yıllarda belediye başkanı olan Henry Norris, güney Londra'daki Woolwich Arsenal kulübünün en büyük hissedarı haline gelir, zira kulüp iflas ederek kayyuma devredilmiştir. Norris önce hisselerini satın aldığı kulübü Fulham ile birleştirmek ister ancak başarılı olamaz. Maçları Craven Cottage da oynama planı da sonuç vermez. Bunun üzerine kulübü Kuzey Londra'ya taşır ve adını Arsenal'e çevirir. Onların Güney Londra'dan ayrılması ile destekledikleri takımı kaybeden Woolwich sakinleri, bölgenin diğer takımı Charlton Athletic'i desteklemeye başlarlar. İngiliz futbol tarihindeki güç dengeleri, bir köpeğin dişlerinin arasında oradan oraya gidip gelmiştir. 

Hiç yorum yok: