22 Ekim 2013 Salı

BİR FEDERASYON VARDI NE OLDU ONA?

























21 Aralık 2011 tarihinde, Amsterdam Arena Stadyumu’nda Ajax ile AZ arasında oynanan Hollanda Kupası maçında Ajax’lı bir taraftar sahaya girdi ve AZ kalecisi Esteban Alvarado’ya saldırdı. Alvarado taraftarın yere düşmesiyle onu tekmeledi, kırmızı kart gördü, AZ hocası Gertjan Verbeek takımını sahadan çekti. Hollanda Futbol Federasyonu’nun maçla ilgili kararı alması 8 gün sürdü. Bir kupa maçı olduğu ve federasyonun elini çabuk tutması gerektiğini düşünmeyin. Sonraki tur maçları 31 Ocakta oynanacaktı. Maçın 19 ocakta, yeniden oynanmasına, Alvarado’nun kırmızı kartının iptal edilmesine ve maça 12 yaş ve altı çocuklarla bazı ebeveynlerin girmesine karar verildi.

2003 yılında Mansfield Town ile Tranmere Rovers arasında oynanan İngiltere 4.lig maçı sırasında, bir hayli alkollü olan Tranmere taraftarı Stephen James Anglesey, Prenton Park’ı aydınlatan pilonlardan birisine tırmanıp deplasman tribününün çatısına atladı ve bir türlü aşağı inmek bilmedi. Güvenlik sebepleriyle maç yarıda kaldı. FA hemen toplandı ve maç sadece 3 gün sonra kaldığı yerden devam etti.

2008 yılında Ajax ile Groningen arasında, Groningen’in stadyumu Euroborg’da oynanacak maç öncesinde sahaya atılan konfetiler dikkatsiz bir taraftarın sebep olduğu bir kıvılcım sonrası alev aldı ve yangın tüm Groningen kale arkası tribününü ele geçirdi. Maç daha başlamadan iptal edildi. Ertesi gün federasyon maçın 2 gün sonra oynanacağını açıkladı. Takımlar 16 Nisan 2008’de sahaya çıktılar ve Ajax 2-1 kazandı.

12 Ekim 2010’da, Genoa’da İtalya ile Sırbistan arasında oynanan Euro 2012 elemeleri C grubu mücadelesi, Sırp taraftarların taşkınlıklarıyla 35 dakika geç başladı ve yine aynı grup tarafından sahaya atılan meşaleler sebebiyle daha 6.dakikada iptal oldu. UEFA, 17 gün sonra kararını açıkladı ve maçın sonucunu İtalya lehine hükmen 3-0 olarak belirledi. Üstelik gruptaki izleyen eleme karşılaşmaları 2011 mart ayında oynanacaktı, yani UEFA’nın bir hayli zamanı vardı.

Bugün günlerden 22 Ekim 2013. Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan ve 90+2. dakikada sahaya giren taraftarlar sebebiyle iptal olan maçın akibeti hakkında uzun istişareler sonrası (!) kararını açıkladı. Maç 22 Eylül 2013 tarihinde oynanmıştı. Yani tam 1 ay önce. Bunu federasyonda çalışan başkanından, sekreterine, çaycısından, muhasebecisine açıklayabilecek tek bir insan bulamazsınız.

Tabii bu işin arkasında Yıldırım Demirören var. Demirören federasyon başkanlığı görevini, tüm sportif kariyerindeki gibi, “aman kimsenin canını yakmayayım, herkese hoş görüneyim, suya sabuna dokunmayayım” anlayışıyla yönetiyor. İstiyor ki, hiç kimse kendisini eleştirmesin, kendisine isyan etmesin, ağzına çalınan ballarla mutlu mesut yaşasın. Bu yüzden yabancı sınırının kaldırılması ile ilgili isteğe “eğer AB üyesi ülkelerin futbolcularını serbest bırakırsak, yarın bir gün Ortadoğu’daki futbolcular da ‘biz de din kardeşiyiz, biz de serbest kalalım’ diye gelir” diye cevap veriyordu. Zira ona göre hayat böyleydi, herhangi bir karar ne derece mantıklı olsun ya da olmasın, bir grubun canını yakmamalı ya da herkesin işine gelmeliydi. 22 Eylüldeki maç için de kara kara bunu düşündü. Herkesin işine gelen bir sonuca varmaktı derdi, adaletli olana değil. Hala adaleti sağladı mı, bu da tartışılıyor.

1 yorum:

Arrow Cave dedi ki...

vahiy gelmesini bekliyorlar sanırım bu kadar belirgin bir şeye hüküm veremiyorsan ne işin var diye sormazlar mı zaten bir kulüp başkanının dikey geçişle federasyon başkanı olması yeteri kadar kötü bir durum iken..