TRT-2'de her perşembe akşamı Avrupa'dan Futbol'u beklediğimiz yıllar. 80'lerin sonu. O yıllarda program sunucuları yoktu, başlar başlamaz maç özetlerine geçilirdi ve elbette ilk önce İngiltere Ligi özetleri verilirdi. Daha sonra Serie A'nın Serie A olduğu yıllar ve ardından İspanya...Hatta Serie A maçlarına geçmeden önce çalan müziğe yıllar geçmesine rağmen hala ulaşamadım. O zamanlar Premier Lig henüz kurulmamıştı ve ilk 5-6 sıra daha sezon başlamadan tayin edilmiyordu. Resimdeki 2 adam da o yıllardan. Ian Wright ve Mark Bright...Ortalarındaki adam da 1984'te 28 yaşındayken takımın başına geçirilen Steve Coppell (9 yıllık Manchester United kariyerini, milli takımda yaşadığı kabus bir diz sakatlığı sebebiyle erken bitirmek zorunda kalmıştı)...Coppell'in ilk transferlerinden birisi, amatör kulüplerde top koşturan, o sırada Greenwich Borough formasını giyen 22 yaşındaki Ian Wright'tı. 1 yıl sonra Leicester City'nin 24 yaşındaki forveti Mark Bright takıma katıldı. Coppell takımı teslim aldığında 2.ligde mücadele ediyordu.
Palace 2 sezon üstüste play-off'u kılpayı kaçırdıktan sonra 1989'da İngiltere 1.ligine çıkmayı başardı. 1990'da Manchester United'la FA Cup finali oynadılar. 1991'de de kulüp tarihinin en iyi derecesi olan lig 3.lüğünü elde ettiler. Her şey mükemmel giderken kulübün sahibi Ron Noades bir çöküşü başlattı. "İngiltere'de kış aylarına girdiğinizde, kadrodaki yetenekli ve hızlı siyahi oyunculara liderlik edecek bazı sert beyaz oyunculara ihtiyacınız olur" demeci bir bomba gibi patladı. Ian Wright anında takımdan ayrıldı ve Arsenal'in yolunu tuttu. John Salako ve Mark Bright da izleyen sezon ayrıldılar. 1992-93 sezonunda takım küme düştü ve Coppell da bana müsaade deyip işi bıraktı.
Coppell, bu 2 yıldızı imzalamak için Wright'a tek kuruş ödememiş, Bright'ın bonservisine ise 75 bin paund verilmişti. Toplamda 182 lig golünün altına imza attılar. İkili o kadar uyumluydu ki bu 182 golü, 92 Bright, 90 Wright şeklinde paylaşmışlardı. İngiltere futbol tarihinin en hesaplı, en yaratıcı ve en uyumlu forvet ortaklıklarından birisi.
4 yorum:
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/57486/trt3-avrupadan-futbol-jenerik-muzigi bu olabilir mi acaba?
ben de la liga müzğini bulamıyorum yıllardır, la liga özetleri programının. böyle ispanyol bayrakları, guardiola, raul, amavisca vs. görüntüleri vardı sanırım girişte :)
o değil.ben de hatırlıyorum siyah beyaz flu bir görüntü zemininde serie a yazan bir top dönerdi.ben de o müziğe hastaydım.ve eğer istersem bunu italyan sitelerinden bulabilirim bi bakalım...
ben de hatırladım o günleri ve müziği de ama italyan sitelerine bi bakalım...yukarıdaki arkadaşın verdiği değil.
Yorum Gönder