3 Ocak 2014 Cuma

ÖZ AYAKLI FELAKET: JIM FALLON

Mick McCarthy'e bu blogdan çok takılıyorum biliyorsunuz. Ayaklı felaket dediğim de oldu, her şekilde yerin dibine soktuğum da. Ha gel gör ki 2 takımı Championship'ten alıp Premier Lig'e çıkarmıştır, severim keratayı. Şimdi de Ipswich'le gelsin lige yine dalgamı geçerim, ama komik adamdır hiç olmazsa. Ama ben ne yapsam işlemeyecek bir adam var ki dünya futbol tarihinde çok özel bir yeri var. İskoç eski futbolcu ve teknik adam Jim Fallon. Bir çok adalı otoriteye göre o coğrafyanın en başarısız teknik direktörü olarak görülür.

Aslında bu destanın başlangıcını Murdo MacLeod'da aramak lazım. MacLeod 1994-95 sezonunda Dumbarton FC'yi İskoç futbolunun üçüncü kademesi olan 2nd Division'da ikinci sıraya oturtarak 1st Division'a çıkarır. MacLeod daha sonra o zamanlar Premier Lig'de oynayan Partick Thistle'ın başına geçer ve yerini kariyeri boyunca uzun süre Clydebank forması giymiş Jim Fallon doldurur. Yardımcılığını ise eski teknik direktör Murdo'nun kardeşi Alastair yapmaktadır.

Dumbarton lige 2 galibiyetle başlamışken Fallon göreve başlar. Hatta üçüncü maçtan saatler önce atanmıştır. 4-0 kaybederler. O günlerde "olur öyle ilk maçtır" diyenler hayatlarının hatasını yaptıklarını sonra anlayacaktır. Fallon sezon boyunca oynanan 36 maçın 34'ünde görevde kalmıştır ve sezon sonu tablosunda, görevde olmadığı 2 maçta, görevde olduğu 34 maçtan daha fazla puan toplamış haldedirler. Zira Dumbarton kalan 34 maçta 1 galibiyet ve 2 beraberlik almıştır ve 11 puanda ligi bitirmiştir. 23 gol atıp 94 gol yerler. Doğal olarak sonuncu olurlar, 9. sıradaki Hamilton Academical'ın 25 puan gerisindedirler. Falon geldikten sonra sadece Dundee United 7 Ekim 1995'te 1-0 mağlup edilmiştir. Küme düşerler.

Yönetim sezon sonu toplanır. Gereğini yapar (!) ve Fallon'un kontratını uzatır. "Amacımız kulüpte istikrarı sağlamak ve tekrar yükselmektir" derler. Sezon başlar. Aynı tas aynı hamamdır. İlk 12 maçta sadece 1 galibiyet alıp, kalan 11 maçın 8'ini kaybederler.Sadece Clyde'ı 7 Eylül 1996'da 1-0 mağlup etmişlerdir. Kasım ayında Fallon sonunda havluyu atar ve takımdan ayrılır. 14 aylık görevi boyunca kendi evinde sadece 1 galibiyet alabilmiştir. Takım onun yönetiminde çıktığı 46 maçta 2 galibiyet, 5 beraberlik alıp 39 kez mağlup olmuştur. Yerine kulüpte daha önce de forma giymiş Ian Wallace getirilir. Fallon öyle bir kötü etki yaratmıştır ki takım onun ardından çıktığı 4 maçın 3'ünü kazanır. Ancak sezon sonunda 9. olup 1 puan farkla küme düşerler. Fallon ikinci kademenin zirvesinden aldığı takımı dördüncü kademeye göndermiştir.

Hiç yorum yok: