6 Mart 2014 Perşembe

BALIK AĞLARI VE CATENACCIO

1946 yılında, Tiren Denizi kıyısındaki Salerno şehrinin sahilinde, kafası düşüncelerle dolu bir futbol adamı sabah yürüyüşüne çıkmıştır. Martı sesleri kafasında yankılanırken, kafasında tek bir düşünce vardır: Yönettiği takımın iyi sonuçlar alması için ne yapılabileceği ve takımdan en iyi performansı nasıl alabileceği. Bu düşüncelerle dolaşırken birden sahile demir atmış küçük bir balıkçı teknesi dikkatini çeker. Tekneyi kullanan emektar balıkçı, balıkları yakalamak için ağ hazırlamaktadır. Ancak 2 ağ kullanmakta, balıkları yakalamak için kullandığı asıl ağın arkasına stepne amacıyla bir başka ağ yerleştirmektedir ve böylece ilk ağdan kurtulan balıklar ikincisine takılmaktadır. Söz konusu futbol adamının kafasında bir şimşek çakar, takımında, bilinen defans hattının arkasında, oradan kurtulan hücumcuları durdurmak için bir defans oyuncusuna daha ihtiyaç vardır. Onların arkasında gömülü olan bir başka defans oyuncusu. Teknik adamın adı Giuseppe Viani, yönettiği takımın adı da Salernitana'dır. Kafasında çakan şimşeğin adı ise "Catenaccio"dur.

Birçok farklı mucidi olduğu ileri sürülen meşhur catenaccio'yu istikrarlı biçimde uygulayıp ilk başarılı olan hoca Gipo Viani'dir.

Hikaye, Inverting The Pyramid kitabından alıntıdır. Bu olağanüstü kitabın hala Türkçeye çevrilmediğini bilmek de beni üzen bir başka olaydır belirteyim.

1 yorum:

varol döken dedi ki...

üzülene kadar çevirsene arkadaşım, şu kadar blog yazacağına hepsine hükmedecek tek bir kitap!