9 Mart 2014 Pazar

BİRA GEÇİDİ vol.17: OETTINGER




















"Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı, Oettinger mirasımız, 50 sentlik bira allahın malı", şeklindeki dörtlüğün her Alman ilkokulunda yerli malı haftasında ezberletildiği şeklinde bir Bremen efsanesi vardır sevgili okuyucular. Oettinger Almanya'da halkın birasıdır. Nasıl Volkswagen'in sloganı "Das Auto" ise, Oettinger'in de sloganı bence "Das Bier" olmalıdır. Ama gelin görün ki Oettinger reklam kampanyası olmayan bir şirkettir. Fabrikasında işçi sayısını günden güne azaltıp otomasyona geçer ve her zaman süpermarketlere dağıtımı kendi kamyonlarıyla yapar. Bu yüzden maliyeti çok düşüktür. 50 sent civarındaki fiyatının sebebi budur. Son 10 yıldır da Almanya'nın en çok satılan birasıdır. 2011'deki satış rakamının 621 milyon litre olduğunu bir kenara yazalım. Bu da Almanya'da tüm nüfus göz önüne alındığında yılda 7,5 litrelik bir satış rakamı demek oluyor ki bu çok üst düzey bir rakam. Zira yaş sınırını, alkol kullanmayanları çıkardığınızda ulaştığınız rakam oldukça yüksek.

Oettinger'in bu kadar fazla tercih edilmesinde elbette fiyatının büyük rolü var. "Fakir birası" olarak da görülür bu yüzden ama misal bir ALDI faciası olan Schultenbräu ile karşılaştırılmamalıdır. Zira Schultenbräu "zıkkım"ın biraya dönüşmüş halidir. Hele bu biranın "dark" versiyonu vardır ki, onu içeceğime 1 şişe Paracetamol şurubu içerim daha iyi. Oettinger tipik bir "lager"dir. İçimi kolay, sindirimi kolay, tadı tanıdık, riske girmez, garanti oynar, "benim adım oettinger, elimden gelen budur" der. E doğal olarak da göbek dostu, six-pack düşmanıdır.

Oettinger 1333 yılında, Münih'in Oettingen şehrinde kurulmuş bir bira fabrikası. 1956'da Ingrid, Günther ve Dirk'ten oluşan Kollmar ailesi fabrikayı satın almış. 2004'te de Krombacher'ın tahtını elinden alıp Almanya'nın zirvesine oturmuşlar.  Öyle de devam ediyorlar. Hatta Günther hala işlerin başında, adamın ömrü maltla geçti. Eğer "yurt dışı birası olsun, sudan olsun" diyorsanız Oettinger tam sizin kaleminiz. Ama birada seçici iseniz kendisini sadece öğrenci yurdu sakinlerine öneriyorum. Hatta kendisine tam bir "öğrenim kredisi birası" da diyebilirim. İlla ithal Alman birası diyorsanız, biraz daha yüksek fiyata Krombacher ve Bitburger önerimdir, ki Bitburger'i bu seride inceledik.

Oettinger

Alkol oranı: % 5,0
Tür: Lager
 Ülke: Almanya
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 2.5

Bira Geçidi

2 yorum:

varol döken dedi ki...

Türkiye pazarına giriş sloganını da ben veriyorum:

Yemekte tavuk döner, yanında aç bir Oettinger

u. ö. dedi ki...

dört yıl önce filan izmir kipa'da 33lüğü 1 liraya satılıyordu. 24lü paketi alıyordum. sonra birden kayboldu. türkiye pazarını yoklayıp çıktılar mı ne yaptılar acaba?