2 Mayıs 2014 Cuma

SAMİ BÜYÜSÜ



















Futbol karıştırılmış büyü ile ilgili yazılara daha önce bir kaç kez blogda yer verdik. Özellikle Afrika'da kale direklerine özel idrarlı muameleler meşhurdur. Bunu da çok sık tekrarladık, Fernando Coulibaly bu tür işlerle adı çok geçen bir isimdi. Bir ara Aziz Yıldırım'ın da Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nun direklerine büyü yaptırdığı ve Galatasaray'ın bu sebeple orada galip gelemediği söylenirdi (bu söylentiler çıktığından beri Galatasaray halen o stadyumda kazanamadı). Tabii şahsi görüşümüz bunların tümünün safsata olduğu yönünde ama bazen insanın inancını zorlayan hikayeler de karşımıza çıkabiliyor. Bu hikayelerden birine yer veriyoruz. Mitolojide önemli bir yeri olan İskandinavya'dan geliyor hikaye.

1999 yılı. Norveç futbolunun üçüncü liginde yer alan Alta ve Hammerfest takımları, Alta kentinde karşı karşıya gelirler. Alta maçı 2-1 kazanır. O sırada Alta'nın başında, sonradan bir süre Finlandiya'daki azınlıklardan olan Sami toplumunun milli takımı Sapmi'yi çalıştıracak, Ivar Morten Normark bulunmaktadır. Başta Hammerfest hocası Terje Hansen olmak üzere tüm kulüp maçın hakemi Nils Mikkel Sara'ya ateş püskürürler. Sara bu eleştirilere ve tavıra son derece sinirlenir, ardından da Hammerfest kulübünden bir özür talep eder. Ancak istediğini alamaz. Bunun üzerine eğer özür dilenmezse, takımın üzerine Sami kültüründe yeri olan "gande" büyüsünü salacağını ve bunu yaparsa takımın küme düşeceğini ileri sürer. Hammerfest o sırada lige iyi başlamıştır ve küme düşme hiç hesaba katılmayan bir ihtimaldir. Bu yüzden Sara'nın bu çıkışı da cevapsız kalır.

Derken Hammerfest için işler kötü gitmeye başlar. Takım ardı ardına maçlarını kaybetmektedir. Haftalar geçtikçe Sara'nın lanetinin takım üzerine çöktüğüne inanılır. Futbolcular da üstüste gelen mağlubiyetlerle bu efsaneye kendini inandırırlar. Takımın antrenörlerinden birisi bu büyüyü kaldırmak için antrenman sahasına kutsal olduğuna inandığı taşları getirir. Taraftarlar benzer şekilde bir dolu tören düzenlerler. Samilerin yaşadığı yerleşim yerlerinden toprak getirilip stadyuma serpilir ama nafile. Maçlar ardı ardına kaybedilir ve Hammerfest 12 takımlı ligde 11. olarak küme düşer. Teknik direktör Hansen futbolcuların bu form düşüklüğünü bir türlü çözemez. Takım düştüğü 4. ligden 1 sene sonra tekrar 3. lige geri döner.

Yıllar sonra Nils Mikkel Sara, Hansen'den özür diler ancak saldığı lanetin bir takımı küme düşürecek kadar güçlü olmadığını yinelemiştir. Kendisi bugün hala hakemlik kariyerine devam ediyor.

Hiç yorum yok: