25 Eylül 2007 Salı

90'LI YILLARIN CİNDERELLALARI 2/10 - FRANCOIS OMAM-BIYIK




1990 Dünya Kupası. Yer Giuseppe Meazza San Siro Stadyumu. 1986 Dünya Şampiyonu Arjantin grubunun en kolay maçı olacağını düşünülen müsabakada Kamerun ile oynuyor. Kamerun’un kadrosunda aslında o turnuvada sonradan adından sıkça söz ettirecek bir çok oyuncu mevcuttu. Roger Milla, Emanuel Kunde, Andre Kana Bıyık, Stephen Tataw, Cyrille Makanaky, Eugene Ekeke ve o gün Arjantin Kalecisi Pumpido’yu 67. dakikada avlayacak olan Kana-Bıyık’ın kardeşi Francois Omam-Bıyık. Daha sonra turnuvada Sovyetler Birliği maçında ayağının kırılması sonucu yerini bir başka sürpriz Goycoechea’ya bırakacak olan Pumpido bu dakikada Omam-Bıyık’ın ceza alanı penaltı noktası civarında yükselerek yere doğru vurduğu topu, önce tutar gibi olmuş ancak daha sonra elinden kaçırarak içeri almıştı.

Bu 1-0’lık galibiyetle (hem de maçı 9 kişi bitirerek) Dünya Kupalarının sürprizli açılış maçlarının ilk örneklerinden birini veren Kamerun rüzgarı da arkasına alarak Çeyrek Final vizesini almıştı. Bu maçın bir diğer unutulmaz pozisyonu Arjantinli Claudio Caniggia’nın durum 1-0 iken orta sahadan aldığı topla 3 rakibini sırayla geçmesi ancak her birinden geçerken bir darbe alması, en sonunda da kendisini düşüren Benjamin Massing’in kırmızı kartla oyun dışı kalması akabinde yerde bir kaç saniye yuvarlanmasıydı.

İşte bu maçın kahramanı Omam-Bıyık futbol hayatına 1986 yılında ülkesi takımlarından Canon Yaounde takımında başladıktan sonra aralıksız olarak 8 yıl futbol hayatını Fransa’da sürdürdü. Daha sonra önce Meksika Ligi’ne oradan da çok kısa süre oynayabildiği Sampdoria’ya transfer olan Omam Bıyık kariyerini 2000 yılında Chateauroux takımında sonlandırdı. 1987 ve 1991 yıllarında Afrika’da Yılın Futbolcusu sıralamasında üçüncü sırayı alan Omam Bıyık halen Meksika’da yaşamını sürdürüyor.

Hiç yorum yok: