24 Ekim 2007 Çarşamba

90'LI YILLARIN CINDERELLALARI 8/10: TOMAS BROLİN


Kanaatimize göre Dünya Kupaları tarihinin en güzel 10 golünden biri ve tüm zamanların en iyi frikik organizasyonu golü, 1994 Dünya Kupası Çeyrek Finali’nde İsveç Milli takımının Romanya’ya attığı goldür. 2-2 biten, ve penaltılar sonucunda İsveç’in yarı finale yükseldiği maçta, İsveç sağ çaprazda kazandığı bir serbest vuruşta enfes bir organizasyon imza atmış, önce Hakan Mild topun üstünden atlamış, ardından Schwarz topu barajın sağından arkasına doğru yerden yuvarlamış, herkes “ne oluyor” derken barajın arasında ufak boyuyla kaybolan Tomas Brolin fırlamış ve sağ çaprazda buluştuğu topu Romanya kalesinin sol doksanına yapıştırmıştır. Sonra da onun çok bildiğimiz sevincini yaşamış ve sağ kolunu havaya kaldırarak havada 360 derece dönme hareketini yapmıştır.

Tomas Brolin o yıl Dünya Üçüncüsü olan İsveç Milli takımı’nın en önemli oyuncusuydu. Nitekim kariyerinin en iyi yıllları da o Dünya Kupası’nı içeren ve Serie A’da top koşturduğu Parma yıllarıdır. 1993 yılında Kupa Galipleri Kupası ve Süper Kupa'yı, 1995 yılında da UEFA Kupası’nı kazanan takımın oyuncularından olan İsveçli, 94 Dünya Kupası’ndaki performansı ile turnuvanın en iyi onbirine de seçilmiştir.

Ancak 1994 sonbaharında Avrupa Şampiyonası elemeleri sırasında geçirdiği bilek sakatlığı onun kariyerinin adeta bitişi oldu. Belki o yıldan sonra 5 sene daha top koşturdu ancak söz konusu sakatlığı bir türlü tam olarak iyileşmedi ve beraberinde yeni sakatlıkları getirdi. 4.5 milyon pounda transfer olduğu Leeds United onun için sonun başlangıcı oldu. Bekleneni veremediği bir çok tecrübeden sonra son olarak Crystal Palace takımında oyuncu-asistan menajerlik görevinin üstlenen oyuncu takımın küme düşmesi ile kariyerine nokta koydu. Bir sene sonra ise amatör ligde formasını giydiği ve doğduğu kentin takımı olan Hudiksvalls takımında ise kaleciydi. Zaten Parma macerasından sonra geçirdiği yılların ona kazandırdığı şeylerden birisinin de “fazla kilolar” olduğu göz önüne alınırsa, "kilolar mevkisini bulmuş" diyebiliriz.

Tomas Brolin kariyerinde sadece 5-6 yıllık bir başarı dönemi geçirmesine rağmen “tüm zamanların en iyi İsveçli oyuncu” değerlendirmesinde kendisinin futbol stilinden etkilenen Henrik Larsson’un ardından ikinci olmuştur ve bugün Parma kulübünde halen bir efsane olarak kabul edilmektedir.

Sapsarı saçlı, bebek yüzlü, kısa boylu İsveçliyi biz de hep o dönemiyle ve eşsiz serbest vuruş organizasyonuyla hatırlayacağız.

Hiç yorum yok: