7 Ekim 2007 Pazar

AFONSO ALVES



Hollanda 1. Ligi'nde bugün oynanan maçlarda Eredivisie tarihi açısından kırılması güç bir rekora imza atıldı. Heerenveen'in gol makinesi Afonso Alves Heracles'i 9-0 mağlup ettikleri maçta tam 7 gol atarak daha önce 4 oyuncunun ortak sahip olduğu "bir resmi maçta bir futbolcu tarafından atılan en fazla gol" rekorunun sahibi oldu. Daha önce rekor altışar golle Marco Van Basten, Johan Cruijff, Pierre Kerkhoffs ve Dick Lammers'a aitti. Aslında bu, Afonso Alves’in sürpriz bir çıkışı sayılmamalı çünkü aşağıdaki profili okuyunca Brezilyalı’nın Dünya Futbolu’na çok önceden “ben geliyorum” mesajı verdiği anlaşılıyor.  


Hollanda'nın kuzeyindeki Heerenveen kenti, Hollanda futboluna son yıllarda önemli futbolcular kazandırıyor. Önce 90'lı yıllarda şu an Galactico'nun üyelerinden olan Ruud Van Nistelrooy, daha sonra 2005-2006 sezo-nunun başında şimdilerde Hollanda Milli Takımı'nın da çok önemli oyuncularından biri olan ve 2006 Dünya Kupası kadrosuna alınmadığı için Van Basten'i eleştiri oklarının hedefi yapan Klaas Jan Huntelaar... Huntelaar, Heerenveen'de geçirdiği iki harika sezonun ardından (46 maç - 34 gol) Amsterdam kentinin yolunu tuttu. Geçtiğimiz sezon da lig ve kupa maçları dahil 36 gol atan futbolcu (bunların 21'i Eredivisie'de olmak üzere) ne kadar iyi bir golcü olduğunu kanıtladı. Ancak son gol kralının tahtı, artık bir başka Heerenveenli'nin elinde. Tahtın yeni sahibi; Brezilyalı Afonso Alves.Alves, 2006-2007 sezonunda kulüp tarihi rekorunu kırarak 31 lig maçında 34 golü rakip filelere göndermeyi başardı ve gol krallığını, en yakın rakibi PSV'li Jefferson Farfan'ın önünde 13 gol farkla kazandı.

Kariyerine kendi ülkesinde Athletico Mineiro'da başlayan Afonso Alves, 2002 yılında İsveç Ligi takımlarından Örgryte'ye transfer oldu. Burada oynadığı 39 maçta 23 gol atan Alves, 2004-2005 sezonunda şu an Werder Bremen'de top koşturan Marcus Rosenberg'le beraber uyumlu bir ikili oluşturdukları bir başka İsveç ligi takımı Malmö'ye geçti. Malmö'de oynadığı her iki yılda da İsveç gol kralı olan (48 maçta 36 gol) Alves, 2006 yılının Temmuz ayında 4.5 milyon avroya Kuzey Hollanda'nın mavi beyazlı takımının yolunu tuttu. Bu, aynı zamanda Heereenveen tarihinin en pahalı transferi oldu. Alves, kulüpteki ilk sezonu olan geçtiğimiz sezon 34 maçta 31 gol atarak (bunların dördü son hafta Feyenoord'a karşı alınan 5-1'lik galip geldikleri maçta olmak üzere) açık arayla Hollanda Ligi gol kralı oldu. Yükselişi o kadar dikkat çekici oldu ki, Londra'nın mavi beyaz burjuvazisi bile bu konuda aksiyon almadan duramadı. Chelsea, ligin son haftalarında Abe Lenstra Stadion'a futbolcu avcılarını göndermeye başladı. Ancak Heerenveen kulübü yöneticileri, Alves'e 25 milyon avro gibi bir fiyat biçtiler.

Kulüp başkanı Koos Formsma, bu konuyla ilgili olarak, "Bu fiyatı vermeye Hollanda kulüplerinin gücü yetmez, ancak yolunu kaybetmiş bir Rus için bir şey söyleyemem" şeklinde bir demeç vererek adeta bir davette bulundu. Eski bir Ajax'lı olan Zlatan Ibrahimoviç de geçtiğimiz günlerde eski takımının Alves'i almak için elinden ne geliyorsa yapması gerektiğini ileri sürdü. Ancak dedikodulara karşılık Ronald Koeman, Huntelaar'ın forvet hattı için yeterli olduğunu belirtti.

Alves bu günlerde Hollanda'dan daha önce rüzgar gibi geçen vatandaşları Romario ve Ronaldo ile aynı kefeye konmaya başlandı.

Bu arada hemen belirtelim, Hollanda federasyonu yetkililileri, Alves'i Hollanda vatandaşlığına geçip milli takımda oynamaya ikna etmek için büyük çaba gösteriyorlardı ancak Brezilyalı golcü geçtiğimiz Mayıs ayında hâlâ kendi ülkesinin milli takımından davet beklediğini açıkça deklare ettikten sonra, teknik direktör Dunga, İngiltere ve Türkiye maçları için Alves'i kadroya davet etti.


Sezon başında Chelsea dışında, Valencia ve Everton'ın hatta Galatasaray’ın da Alves’in peşine düştüğü dedikoduları çıkmasına rağmen bu transfer bir türlü gerçekleşmedi ve Alves takımında kaldı. Ancak bugünkü 7 gollü performansından sonra devre arasında onu kulübünde tutmaya hiç bir güç yetmeyebilir.

Bu da gollerinin videosu

http://www.youtube.com/watch?v=a8lDedYark0

Hiç yorum yok: