17 Ekim 2007 Çarşamba

SİNEMA TARİHİNİN EFSANE SAHNELERİ 7/10: TAXI DRIVER



Bireysel adalet filmleri genelde, sinema dünyasının 70’li yıllar öncesi ekolünden gelen eleştirmenlerce pek tutulmazlar. Fazla anarşist ve devrimci bulunurlar. Tam tersine X kuşağı da bu tür filmlere bayılır. Seven, American Psycho ve Fight Club bu türün çok açık iki örneği. Ama her ikisinden de uzun yıllar önce çekilen bir başyapıt var ortada.

Travis Bickle’in taksisine belediye başkanlığı için yarışan adaylardan biri biner ve New York’un kötü gidişi hakkında bir soru sorar. Travis Bickle da “bir gün çok iyi bir yağmur yağacak ve bu sokaktaki pisliklerin hepsini temizleyecek” der. Arabanın arka koltuğundaki adamlar pek anlayamazlar.

Vietnam Savaşı’ndan dönmüş 7 gün 24 saat çalışır konumdaki taksi şöförü Travis Bickle rolünde Robert De Niro kariyerinin en iyi performansını veriyor. Yavaş yavaş deliliğe giden, zirveye ulaştığında yaptığı katliam ise kendisine halk kahramanı olarak dönen bir adam. Scorsese’nin Bickle’ın yavaş yavaş cinnete doğru yol aldığı sahnelerdeki yönetmenlik sanatı müthiş (suda eriyen sandoz, Bickle’ın televizyon ekranını patlatması vb). Jodie Foster ve Harvey Keitel da yan rollerde enfes performanslar veriyorlar.

Bu muhteşem filmin çok etkileyici iki sahnesi var. Bir tanesi filmin sonundaki son derece yalın çekilen 15-20 dakikalık katliam sahnesi. Ama ondan daha önce Travis Bickle’ın koluna yerleştirdiği silah mekanizması ile aynanın karşısında antrenman yaptığı sahne. Bugün hangi sinemasevere sorsanız tereddüt etmeden efsane karelere yerleştireceği an. “Are you talking to me?”

Hemen belirtelim Robert De Niro’nun montuyla sokakta yürüdüğü kare de aynı zamanda tüm zamanların en başarılı afiş çalışmalarından birisi.




Travis Bickle: June twenty-ninth. I gotta get in shape now. Too much sitting is ruing my body. Too much abuse is going on for too long. From now on there will be 50 pushups each morning, 50 pull-ups. There will be no more pills, no more bad food, no more destroyers of my body. From now on will be total organization. Every muscle must be tight.


Travis Bickle: Listen, you fuckers, you screwheads. Here is a man who would not take it anymore. A man who stood up against the scum, the cunts, the dogs, the filth, the shit. Here is a man who stood up.


Travis Bickle: Now I see this clearly. My whole life is pointed in one direction. There never has been a choice for me.


Travis Bickle: You talkin' to me? You talkin' to me? You talkin' to me? Then you the hell else are you talkin' to? You talkin' to me? Well I'm the only one here. Who the fuck do you think you're talking to? Oh yeah? Huh? Ok.


http://www.youtube.com/watch?v=tquSRFKuv4Q

1 yorum:

Devremülk dedi ki...

Evet gerçekten Taxi Driver in bu sahnesi Sinema Tarihinin en efsane sahnelerinden biri olduğuna katılıyorum