5 Kasım 2007 Pazartesi

90'LI YILLARIN CINDERELLALARI 10/10: DARKO PANCEV


Yıl 1991. Tarih 29 Mayıs. İtalya’nın Bari şehrinin San Nicola Stadyumu tarihi bir güne tanıklık ediyor. Şampiyon Kulüpler Kupası Finali. Prosinecki’li, Mihajlovic’li, Jugovic’li, Beloledici’li, Savicevic’li Red Star Belgrad; Abedi Pele’li, Papin’li, Amoros’lu, Waddle’lı Marsilya önünde. Normal süre ve uzatmaları 0-0 biten maçı Kızılyıldız 5-3 kazanıyor. Altın jenerasyonun Yugoslavya kulüp takımları tarihine getirdiği en büyük başarı. Belgrad takımına kupayı getiren son penaltının sahibi merceğimizdeki isim. Darko Pancev. Takımının kupayı kaldırdığı o yıl ligde oynadığı 31 maçta 34 gol atarak Avrupa Gol Kralı ödülünü almaya hak kazanan isim. Söz konusu ödülü ise geçtiğimiz yılın Ağustos’unda alabildi. Sebebi ise o yıl Kıbrıs Ligi’ndeki gol hesaplarında meydana gelen usulsüzlüklerdi.

Şampiyon Kulüpler Kupası’nı kaldıran o müthiş jenerasyonun ilgili takımlara (çoğunlukla İtalya’ya) dağılması gibi Pancev de Inter’in yolunu tuttu. Ancak 3 sezonda ssadece 20 kez formayı giyebildi. 1995-96 sezonunda adresi Düsseldorf’tu. Fortuna’da ancak 14 kez forma şansı bulabildi. Kariyerinin sonunu ise 1997 yılında Sion’da getirdi.

Makedon asıllı futbolcu Makedonya’nın Vardar ve Yugoslavya’nın Red Star takımlarında oynadığı 10 yılda toplam 198 gole imza atmıştır. Ancak daha sonraki kariyeri Jugovic, Mihajlovic, Savicevic gibi olmadı. Onunla ilgili hatırladığımız en kayda değer görüntü o 29 Mayıs gecesinde attığı ve kulübünün 50 yılllık tarihini değiştiren penaltı golü oldu.Pancev 2003 yılında ülke federasyonunca Makedonya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu unvanını aldı.

Hiç yorum yok: