29 Kasım 2007 Perşembe

GERETS'IN AÇIKLAMALARI


Dün neredeyse her gazetede ve gazetelerin web sayfasında aynı haber vardı. Gerets'in Özhan Canaydın ve başkanlığındaki yönetim kurulu hakkındaki veryansını. Sözlerinin ana ekseninde bu sene Galatasaray'a yapılan transferlerin kalitesinin, kendisinin görev yaptığı dönemdekilere göre çok üst düzey olduğu bu yüzden elinde yeterli malzeme olmadan ortaya çıkan eser sebebiyle yargılandığı iddiası yatıyordu. Bu konuda söylenecek bir kaç şey var.

Birinci olarak Gerets şöyle bir iddiada haklı olabilir. Galatasaray'la ilk sene elde ettiği efsanevi şampiyonluk sırasında yanında olan ve kendisine bir çok konuda yardımcı olan Bülent Tulun'un Adnan Polat dönemi ile lağvedilmesi ve ardından gelen iletişim kopuklukları Gerets'in başarısızlıklarında önemli bir etkendi. Ali Dürüst-Fatih Terim ve Abdürrahim Albayrak-Mircea Lucescu ikilisi gibi önemli bir ikiliydi. Aralarına girilmesi geçtiğimiz sezonki düşüşte büyük bir etkendi bize göre de.

Ama Gerets'in transfer politikası ve sahadaki oyun hakkında söylenme hakkının olduğunu düşünmüyoruz. Mircea Lucescu, döneminde Galatasaray (hele ikinci senesinde) Victoria, Bülent Akın, Andres Fleurquin, Radu Niculescu gibi bugün ligimizde ancak orta sıra takımlarında forma bulabilecek (orası da şüpheli) oyuncularla şampiyon olmuş Şampiyonlar Ligi'nde de çeyrek finali son maça kadar kovalamıştı. Dolayısıyla bu işin transfer ve kadro yapısıyla alakalı olduğunu düşünmüyoruz. Tamam, kadrodaki oyuncuların kalitesi açısından Feldkamp'ın elindeki nimetlere göre Gerets çok imkansızlıklarla uğraştı ama aynı zamanda Galatasaray'ın bir oyun planı da hiç bir zaman olamadı. Geçen sene Ali Sami Yen Stadı'nda önde oynarken alınan beraberlikler sırasında çıplak gözle tribünden gördüğümüz bir çok aksaklığa müdahale edemeyişi, maçın başında yenen her gol sonrası genç oyuncuları yıkan oyuncu değişiklikleri yapmasını unutmak mümkün değil.

Eric Gerets bu açıklamaları yaparken bizce Uğur Uçar ve Mehmet Topal neden bu sene performanslarını artırdılar diye kendine sorarsa kendi eksikliklerini de görecektir. Bu oyunculara hiç bir zaman 2 maç üstüste oynama güveni vermeyen Belçikalı'nın işin transfer yönünden çok neden 2 sene görev yaptığım takımın ne bir frikik ne bir korner ne de bir saha içi organizasyonu yoktu diye düşünmesi lazım.

Hiç yorum yok: