4 Aralık 2007 Salı

ENDÜSTRİYEL FUTBOLA KARŞI.............BİR ŞEY BULAMADIK?



Aslında başlık her ne kadar endüstriyel futbolun karşısında artık herhangi bir oluşumun duramayacağı yönünde oldu ama bahsedeceğimiz gelişmeler artık kulüp satışlarının ve ekonomik düzenlemelerin revaçta olduğu İngiltere’den geliyor. Öncelikle Ipswich Town. Marcus Evans isimli işadamı Ipswich Town hisselerinin % 87,5’ini alarak önce 32 milyon pundluk borcu temizleyecek, daha sonra da transfer bütçesi için 12 milyon poundluk ekstra bir bütçe sağlayacak. E tabi bu kadar işi yaptıktan sonra kulüp yönetiminde söz sahibi olmamasını bekleyemezsiniz. Evans söz sahibi 3 adamını yönetim ekibinde bulunduracak.

İkinci haber Coventry City’den. Coventry City de kulübün 37 milyon pounda varan borçlarını temizlemek için kulübün satışına hazırlanıyor. İngiliz futbol federasyonunun bu konuda çok katı uygulamaları var. Eğer kulüp 10 gün içinde satış sürecini tamamlayamazsa otomatik olarak Türkiye’deki kayyum olarak niteleyebileceğimiz biz yönetime devrolacak ve 10 puanı silinecek. Bu da onları Championship tablosunun dibine yolluyor.

İngiliz kulüplerinin son yıllardaki en büyük problemi ve sisteme yönelene eleştiriler burda yatıyor. Premier Lig kulüpleri ile alt liglerdeki kulüpler arasında, elde edilen gelir ve bütçeler açısından büyük uçurumlar oluşmaya başladı. Arsenal, Liverpool, Manchester United, Chelsea gibi kulüpler tv yayınları, maç günü ve merchandising gelirleri sayesinde inanılmaz bütçelere ulaştılar. Ama bunun yanında ligin orta karar ekipleri pastadan giderek az pay alıyor. Alttaki 4 lig için ise durum iyice vahim. Özellikle asansör olarak niteleyebileceğimiz Charlton Athletic, Ipswich, Norwich, Coventry, West Brom, Sunderland gibi takımlar Premier Lig’e herhangi bir anda yükseldiklerinde harcamalarını bir anda arttırıyorlar. Ancak buna rağmen küme düştüklerinde asıl kabus başlıyor. Coventry ve Ipswich bunun cezasını çekmekte. Yakında yeni takımlar da katılacaktır. İngiliz futbol otoriteleri son bir kaç yıldır küçük kulüpleri adeta ortadan kaldırmaya gidecek olan söz konusu sistemin değişmesi gerektiğini söyleyip duruyorlar.

Hiç yorum yok: