30 Aralık 2007 Pazar

LUN-PIA



Lun-Pia ya da Çinlilere göre Pinyin. Ya da Endonezyalılara göre Loempia. Bizim paçanga böreğinin daha uzun ve ince olanını düşünün. Hatta şekil olarak bildiğiniz sigara böreği denebilir. Farklı olarak tavuk, bambu, bezelye zaman zaman havuç, fasulye bile içerebiliyor. Ana vatanı uzak doğu. Vietnam, Çin, Tayland ve Endonezya mutfaklarına göre muhteviyatı değişebiliyor. Sigara böreğinden farklı olarak loempia çıtır çıtır. Yanında servis yapılan özel sosu olmadan yenmiyor. Sosu acı, ekşi veya tatlı olabilir. Bizdeki adı Vietnam Böreği’ymiş. Blogdan bir de ev hanımlarına hizmet yapalım, tarifini verelim.

1 kilo soya filizi
5 orta boy havuç
5 pırasa
2 orta kuru soğan

YAPILIŞ TARİFİ

Tavuğu kendi suyunda pişirin, piştikten sonra ince ince tiftin.Havucu
rendeleyin, suyunu alın. Pırasayı çok ince kıyın,4-5 kere sıcak suda
bekletin. Maksat pırasanın diriliği almak ve bir miktar pişmesini sağlamak.
Soya filizini ayıklayabilirsiniz, ama ayıklamasanız da çok farketmiyor.Tavaya
cok az sıvı yağ koyun ve soğanları pembelestirin, soya filizini de ekleyip bir
süre diriliğini alın.

Bu işlemler bittikten sonra tüm malzemeyi birbirine ekleyin.Lumpia
hamurunun kenarına malzemeden koyun ve sigara böreği sarar gibi
sarın.Kapatırken hamurun kenarına yumurtanın beyazını surun ve kapatın.
Bol sıvı yağda kızartıp lumpialarınızı servise hazır hale getirin.

Hiç yorum yok: