1 Temmuz 2009 Çarşamba

WILLIAM HENRY "FATTY" FOULKE



Evet, konumuz futbol sahalarının gördüğü en “büyük” oyuncu: Willie Foulke.

1874 doğumlu dev oyuncu, kaleciydi. Bazı listelere göre İngilizler’in gelmiş geçmiş en iyi yüz futbolcusu arasında gösterilen kaleci, 155 kg ağırlığındaydı ve boyu da 1.90 metreydi. Foulke, futbol yaşamı boyunca Sheffield United, Chelsea ve Bradford formaları giydi, toplam 411 maçta oynadı. 1897 yılında Galler karşısında 1 kez de milli formayı giydi. 1916′da henüz 42 yaşındayken öldü.

Fazla kilolarına rağmen Foulke’nin çevik bir kaleci olduğu iddia edilir. Penaltılardaki başarısı da dilden dile dolaşan bir efsanedir. Sheffield’dayken 2 FA Cup kazanılmasında önemli pay sahibi olan Willie sakatlandığında, onu saha dışına altı takım arkadaşının taşıdığı söylenir.



Foulke, Chelsea’de takım kaptanlığı yapar ve taraftarların sevgilisi olur. Yemek yeme aşkı da çok konuşulan hikayedir. Bir keresinde yemeğe erken gidip tüm takımın yiyeceklerini götürdüğü söylenir. Bu büyük menünün bir gün sonrasında, Burton Albion maçında 2 penaltı kurtarmıştır. Penaltıları kaçıran oyuncu maçtan sonra “Başka nereye vurabilirdim ki topu? Hedeflenebilecek başka hiçbir yer yoktu!” Renkli karakterinden bir anı olarak bir keresinde bir forvet oyuncusunu yere indirip kafasını çamur içine bastırdığı anlatılır. Zavallı oyuncu!

Yemek yeme aşkı rakiplere de ilham vermiştir. İngiliz taraftarların hafif kilo almış oyuncular için hala söylediği “Who ate all the pies?” (Bütün tartları kim yedi?) tezahüratının ilk onun için söylendiği iddia edilir.

Bradford’da oynadığı dönemde, Accrington Stanley maçında, formasının rakiple aynı renk olmasından dolayı başka forma giymesi gerekir. Ancak onun ölçülerinde hiçbir kazak bulunamayınca, maçı etraftaki evlerden birinden bulunan battaniyeye sarılı bir şekilde oynar. Maçı 1-0 kazanırlar. Yine Bradford’dayken başka bir maçta bir pozisyonu kurtarırken direği kırar, maça bir süre ara verilir.



Yaşamının sonraki döneminde parasızlıktan çok sıkıntı çeken Foulke, panayırlarda para karşılığı penaltı karşılamaya başlar. Ölümüne sebep olan zatürreye de bu sırada yakalandığı söylenir. Bazı kaynaklara göre de sirozdan ölmüştür.

by tunchay

4 yorum:

varol döken dedi ki...

bu kaleci hakkında blogda daha önce post atılmamış mıydı yahu? tunchay tembellik yapma, sen de en hafif kaleciyi bul, en çok gol yiyen kaleciyi bul, güvenspor'un 107 gol yiyen kalecisini bul, at fink'e at fink'e...

not: ulan yorumu yaptık da daçmından balık hafızalı etiketini yemekten de korkuyoruz bi yandan, neyse bismillahhhh send!

Unknown dedi ki...

bana da eski bir postun tekrarı gibi geldi.

tunchay dedi ki...

konkur monkur varolcuğum üzerime gelme. absolut açtın da gelmedik mi?

eski bir post evet, uçan hollandalı üste çıkarmış herhalde, görmeyenler için. sonuçta kaleci hala şişko!

varol döken dedi ki...

sonuçta kaleci hala şişko:)))

bunun hatrına affettim, absolut içmem ben, binboa ice+toniğe beklerim...