15 Şubat 2008 Cuma

DERBİ TAKVİMİ - 1



4 tane ciddi derbiye ev sahipliği yapacak Avrupa bu hafta sonu. Birisi adada. Sheffield United ve Sheffield Wednesday karşı karşıya geliyorlar. Diğer derbi İtalya'da. Derby Della Lanterna'da Genoa ve Sampdoria karşı karşıya geliyor. Diğer iki derbi aynı şehrin takımları arasında oynanmasa da ülke derbisi olarak ele alınıyorlar. Fransa'da Olympique Marseille Paris Saint Germain'i Velodrome'da, İsviçre'de FC Zurich FC Basel'i Letzigrund Stadyumu'nda konuk ediyor. İngilizlerin derbi anlayışını biliyorsunuz. İki takım da Championship klasmanındalar. Yani 2.lig'de. Ama derbi bu tür sınıflandırmaları kapsamıyor. Sheffield United 16., Sheffield Wednesday de düşme hattında 22. sırada. Yani ikisinin de durumu kötü. Zaten Wednesday'i Asya'lı bir konsorsiyum 15 milyon pounda satın almak üzere.

İtalya'daki derbinin mahiyetini zaten biliyoruz. Geçmişi icin yoruma bakmanizi tavsiye ederim.* Bir nevi Liverpool-Everton benzerliği var yani. Fransa'daki maç PSG'den nefret eden Marsilya tribünleri ve Erik Gerets için zor olacak. Marsilya her geçen gün performansını arttırıyor. Gerets takımın başına geldiğinde 15 ve 16. sıralarda dolaşıyorlardı. Şimdi 5. sırada Şampiyonlar Ligi vizesi kovalıyorlar. UEFA Kupası'nda da iki gün önce evlerinde Spartak Moskova'yı 3-0'la geçip 4. tura çok yaklaştılar. PSG bu sene hayal kırıklıklarınan birisi. 12. sıradalar. Bu seneyi kapattılar diyemiyoruz yine de. UEFA Kupası hattıyla sadece 5 puanlık bir farkları var. İsviçre'deki maç bizi 2 sene öncesine götürüyor. Hatırlarsanız Basel'li taraftarlar iki sene önce üstüste 3 kez şampiyon olma şerefine erişecekken bizim tayfadan Filipescu Zurich'i 92. dakikada deplasmanda 2-1 galip getirip Zurich'i şampiyon yapınca sahaya inip Filipescu'ya meydan dayağı atmıştı. Sonra da Basel sokaklarını yağmalamıştı. Ülkenin en azılı derbisi.

Sonuçlarıyla pazartesi yazarız.

*Ekleme icin King Santillana'ya tesekkurler

2 yorum:

King Santillana dedi ki...

Genoa - Sampdoria derbisi için "birbirlerinden ayrılarak kurulan iki takım" değerlendirmesi pek doğru olmamış. Gözünden kaçmış olabilir diye düşünüyorum Fıratcım.
Genoa 1893 yılında kurulmuş. Sampdoria ise, 1891 yılında kurulan ve 1899 yılında futbol şubesini açan "Gimnastica Sampierdarenese" kulübü ile 1895 yılında kurulan "Society Andrea Doria" kulüplerinin 12 Ağustos 1946 yılında birleşmeleriye kurulmuş. Sampierdarenese'nin Samp'ı, Andrea Doria'nın da Doria'sını almış, Unione Calcio Sampdoria ismini oluşturmuş..
Dur bir ara şu derbiyi yazayım benim bloga.. :)

Adsız dedi ki...

PSG, UEFA'ya 5 puan uzakta olduğu gibi, küme düşmeye de sadece 3 puan uzaklıkta. Paris'in 2.sini gerçekleştirebilme şansı, birincisinden çok daha yüksek.