26 Şubat 2008 Salı

KUPA KUALİFİKASYON SİSTEMİ



Bunu bir çok kişi yazdı aslında. Türkiye'deki kupa eleme sisteminin grup müsabakaları şeklinde olmasının Süper Lig'de yer almayan kulüplerin kupayı kazanma şanslarını giderek azalttığı. Katılmamak mümkün değil. Kupanın tüm dünya üzerinde şöyle hoş bir imkanı var. Ufak çaptaki takımların biraz da şansla, Avrupa Kupaları'na, kupayı kazanma ya da final oynama yoluyla katılmaları ve müzelerine o kupayı götürebilme imkanı. Çünkü anlık galibiyetler ve uzun bir maratondan çok 90 dakikalık performanslarla bu gerçekleşebiliyor. Bizim kupa sistemimiz de lig usulü. 34 maçlık bir lig var zaten orada ne gerek var. Bu sene Adana Demirspor çok önemli bir işi gerçekleştirdi. Belki de bugün gerçekleştirmeye devam edecek. Gençlerbirliği önüne çıkacaklar. Bu mantıksız sisteme rağmen buraya gelebilmeleri büyük başarı.

Diğer ülkeler yıllardır tek ya da çift maçlı eleme sistemi ile kupa işini götürürken biz neden (3 büyüklerin kerhen oynadığı) bir kupayı bu kadar kurcalıyoruz? İngiltere'deki köklü FA Cup'ta tüm turlar tek maçlı eliminasyon sistemi ile yapılıyor. Üstelik seribaşı diye bir uygulama da yok. Yani Menchester United ve Arsenal 3. turda karşı karşıya gelebilirler. Böyle olunca da büyüklerin birbirine kırdırılması da olabileceğinden alttan gelen takımların avantajına oluyor. İtalya ve İspanya'da sistem çift maç üzerinden gidiyor. Almanya ve Fransa'da tek maç. Bizde, nerden örnek aldık bilemiyorum (sanırım Kuzey İrlanda Ligi ve Endonezya Ligi Lig Kupası'nı grup sistemiyle yapıyordu oradan olabilir (!)) bu garip sistem var.

Bugün, yarın ve Perşembe günü Hollanda Kupası'nda 4 maç var. Hepsi izlemeye değer. Sebebi de çeyrek finaldeki 8 takımdan 4'ü Eredivisie takımı (Feyenoord, NAC breda, Roda JC Kerkrade, Heracles Almelo) 3 büyüklerden bir tek Feyenord kupada kaldı. Geri kalanlardan 3'ü (Haarlem, FC Dordrecht, FC Zwolle) Jupiler League (2. Lig) birisi de amatör lig takımı. Quick Boys. Onlar da bir önceki turda bu sistemle 4. tura kadar gelen Heerenveen genç takımını (Jong Heerenveen) elemişlerdi. İlginç olan 4 Eredivisie takımının hepsi veda edebilir çünkü birbirleriyle eşleşmediler. Yarı finalde 4 tane alt lig takımını görebiliriz. Kupanın güzelliği de burada. Bizim de tez doğru yolu bulup eski sisteme dönmemiz dileğiyle.

 

1 yorum:

Unknown dedi ki...

federasyonun senin de dediğin gibi kerhen oynanan bi kupada 4 büyüklere kıyağı.bi de hepsini ayrı gruba kafadan sokuyolar.aynı gruptan çıkıp ilk elemede eşleşme de süper icatlardan.sorun şu ki,bizim kupanın ne olduğu da belli değil.lig kupası desen,profesyonel liglerdeki her takım oynayamıyo,3.lig takımlara mesela.federasyon kupası desen zaten değil,öle olsafederasyona üye her takım oynamalı,bi garip durum.fa cup ın 4 ön elemeli,amatörün amatörü takımlarla oynanan statüsü bizde imkansız galiba