22 Şubat 2008 Cuma

OSCAR



Oscar'lar bu hafta sonu pazarı pazartesiye bağlayan gece veriliyor. Daha önce "Juno" yazısında belirtmiştik. Sonuçta 8 bin civarında Akademi üyesinin seçtiği, bir kendi endüstrisinin sırtını sıvazlama gecesi. Pek bir sinemasal değeri olduğunu düşünmüyorum. Arada bir iyi filmlere hakettikleri değeri verdikleri oluyor. Ama yine de güvenmemek lazım. Stanley Kubrick'e kariyeri boyunca bir tek 2001:Space Odyssey'deki özel efekt tasarımları için ödül veren bir kurum sonuçta. Modacıların aktrislerin üzerindeki elbiselerle kendi şahsi şovlarını da yapmaları için iyi bir platform. Ha her sen izlemiyor muyuz? İzliyoruz. Hem de gece yarısı ayaklara dikilip.

Bu senenin iddialı filmi Coen Biraderlerden. No Country For Old Men. En büyük rakibi Atonement ama onun dezavantajı oyuncu ödüllerinde sadece Saoirse Ronan ile bir yardımcı kadın oyuncu adaylığı. Ödül (bence kariyerlerinin ortalama filmlerinden olan) No Country For Old Men'e gidecek diye düşünüyorum. Sürpriz ve gönlümüzden geçen de Juno elbette. Genelde yönetmen ve en iyi film ödülleri çok nadir farklı filmlere gider. Bu yüzden Coen Biraderler burada da ödüle yakın isimler. Ayrıca karşılarında Sweeney Todd'un yaratıcısı "özgün" adam Tim Burton yok.

Erkek oyuncu ödülü'nde bu sene bir heyecansızlık var. Daniel Day-Lewis bir adım öne çıkıyor There Will Be Blood'la. Onun dışında kim kazanırsa sürpriz olur düşüncesindeyim. Viggo Mortensen ve Tommy Lee Jones'un aday bile olmasını beklemiyordum. Bana kalsa Johnny Depp'e her sene ayrı bir Oscar vermeleri gerekir ama akademi onun oyunculuk stiline yabancı. Day-Lewis tam sevdikleri türen bir oyuncu. Yardımcı erkek oyuncu ödülü bu yılın en bariz ödülü. İspanyol Javier Bardem'in dolabında bu sene yer kalmadı ödülden. Oscar'ı da kucaklayacaktır (haklı olarak). Aksi durumda İspanyollar Kodak Tiyatrosu'na boğaları salarlar.

Kadın oyuncu ödülü bu senenin en ortada olan büyük ödülü. Herkes alabilir. Ellen Page Juno ile alsa harika olur ama bir çok övgü alan Marion Cotillard La Vie En Rose'la bence ödüle yakın. Cate Blanchett hem bu dalda hem yardımcı kadın oyuncu dalında aday. Akademi "bir tanesini boş bırakmayalım bari" diyebilir. Dediğim gibi Cotillard bir adım önde ama neredeyse şanslar eşit. Yardımcı kadın oyuncu ödülünde Blanchett şanslı. American Gangster'in annesi Ruby Dee neden aday oldu çözemedim. Akademinin böyle kariyer sonu gelen oyunculara jestleri vardır. Aviator'dan sonra ikinci destek rolü ile Avustralyalı gizemli kadın ödülü alacaktır diye düşünüyorum.

Senaryo ödülü çok önemli bir göstergedir "En İyi Film" ödülü için. Dolayısıyla bu ödülü kazanana bakıp tahmin yapabiliriz. Diğer dallarda gözüme çarpan bir kaç şeyi sıralayalım. Michael Moore, "Sicko" ile En İyi Belgesel kategorisinde aday. Yine kazanırsa 3 sene önce George Bush'a ikinci bir misilleme yapabilir. Dikkatimi çeken Bourne Ultimatum. 3 dalda adaylığı var. Ses Miksajı, Ses Kurgusu ve Kurgu dallarında. Son olarak gönlümüzü fetheden film "Once". En İyi Şarkı dalında aday. Glen Hasnard ve Marketa Irglova filmde de duyduğumuz enfes "Falling Slowly" ile karşımızda olacaklar. Sırf onlar için izlemeye değer. Pazartesi sonuçları değerlendirmek üzere.

 

Hiç yorum yok: