16 Nisan 2008 Çarşamba

30 YIL SONRA GELEN İTİRAF



Johan Cruijff dün bir Katalan radyosuna futbol tarihinin en kritik açıklamalarından birisini yaptı. Bütün herkes Cruijff'un 1978 Dünya Kupası'nda, elemeleri Hollanda'ya kazandırmasına rağmen, oynamak istememesinin sebebini Arjantin'de kupadan iki yıl önce meydana gelen askeri darbe ve Cruijff'un bunu protesto etmesi olduğunu sanıyordu. Ancak dünkü açıklama yepyeni bir tartışma yarattı.



Cruijff'un anlattığına göre 1977 yılında, yani kupadan ve Barcelona'daki 5 yıllık kariyerinin bitişinden 1 yıl önce evine silahlı bir kaç adam giriyor. Kendisini ve karısının ellerini bağladıktan sonra çocuklarının gözleri önünde kafasına bir silah dayıyorlar ve onu Dünya Kupası'na gitmemesi için tehdit ediyorlar.* Eşi Danny o sırada kaçmayı başarıyor. Daha sonra suçlular çıkıp gidiyorlar ama Cruijfflar'ın evinin etrafını 4 ay boyunca polisler gözetime alıyor. Çocuklarına okula gidene kadar eskort hizmeti veriyorlar. Cruijff radyoya yaptığı açıklamada "o olaydan sonra futboldan daha önemli şeyleri düşünmem gerektiğini anladım" şeklinde görüş bildirdi.



Cruijff 1978 Dünya Kupası'nda oynamamış ve Hollanda Milli takımı finalde Kempes'li Arjantin'e 3-1 mağlup olarak şampiyonluğu kaçırmıştı ve herkes "acaba Cruijff olsaydı ne olurdu" şeklinde düşünmüştü. Hala da düşünülüyor. 




*Düzeltme için Ku.Ba'ya teşekkürler, böyle hata düzeltmeye boynumuz kıldan ince. :)

1 yorum:

Ku.Ba dedi ki...

Dutchman, biliyorum, hatalarin düzeltilmesini pek istemiyorsun ama buna deginmeden geçemeyecegim.

Demissin ki:
Kendisini ve karısının ellerini bağladıktan sonra çocuklarının gözleri önünde kafasına bir silah dayıyorlar ve onu Dünya Kupası'na gitme kararı için % 200 emin olması gerektiğini söyleyerek tehdit ediyorlar.

Adamlar böyle bir tehditte bulunmamislar. Cruyff'ün kendi sözleri bu: "Bazen futboldan daha önemli seyler var. Dünya Kupasi'na gitmek için bir futbolcunun %200 hazir olmasi lazim: bu olaydan sonra ben hazir degildim." gibisinden bir seyler diyor röportajciya.

Hollandaca haber:
http://www.dag.nl/1069904/Nieuws/Sport/Artikelpagina-Sport/Cruijff-niet-naar-WK-78-om-Kidnappoging.htm

Ingilizce:
http://football.guardian.co.uk/News_Story/0,,2273925,00.html