28 Nisan 2008 Pazartesi

AVRUPA ŞAMPİYONALARI'NIN UNUTULMAZ SAHNELERİ - 6/10: EURO 2004 FRANSA-İNGİLTERE



2004'te Portekiz'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası sırasında Lizbon'daki Işık Stadyumu (Estadio De Luz) 13 Haziran tarihinde unutulmaz bir maça ev sahipliği yaptı. Turnuvada B Grubu'nun 2 favorisi Fransa ve İngiltere gruptaki ilk maçlarında karşı karşıya gelir. Fransa'nın maestrosu Zinedine "Zizou" Zidane ve İngiltere'nin en çok konuşulan adamı David Beckham'ın karşı karşıya geldiği ve Fransız olanın kazandığı maç olarak da bilinir ayrıca. Maçın 38. dakikasında David Beckham'ın sağ kanattan kullandığı bir serbest vuruşa Frank Lampard'ın vurduğu kafa ile İngilizler 1-0 öne geçer. Maçın ikinci yarısında da bu üstünlüklerini devam ettirirler ve Fransa'yı sık sık hazırlıksız yakalarlar. Bunlardan birinde 72. dakikada Wayne Rooney ceza sahasında Mikael Sivestre tarafından yere indirilir ve İngiltere bir de pnealtı kazanır. Maçın döndüğü an da bu andır.



Fransız kaleci Fabien Barthez Backham'ın penaltısını sol köşeden harika çıkarır. Fransa kalan dakikalarda bastırmaya devam eder. Ta ki maestro uzatma dakikalarında ortaya çıkana dek. Fransa kayıp zamanda Emile Heskey'in yaptığı hareketle bir free-kick kazanır. Zizou topu James'in ağlarına yapıştırır. İngilizler çöker, bütün konsantrasyonları dağılır. O dağınıklıkla sadece 1,5 dakika sonra dünyanın en sağlam oyuncularından Steven Gerrard kaleci James'e hatalı bir geri pası verir, Thierry Henry araya girer, James tarafından indirilir ve Zidane penaltı noktasına gelir......Gerisini yazmaya gerek yok. Fransa maçı uzatmada attığı 2 golle alır. Markus Merk son düdüğü çaldığında maç tüm Avrupa Şampiyonaları tarihinin en dramatik maçlarından biri olarak tarihe geçer.

Maç kadroları.

France: Barthez, Gallas, Thuram, Silvestre (Sagnol 79), Lizarazu, Pires (Wiltord 76), Vieira, Makelele, Zidane, Trezeguet, Henry.
Yedekler: Landreau, Boumsong, Dacourt, Desailly, Govou, Marlet, Pedretti, Rothen, Saha.

England: James, Gary Neville, King, Campbell, Ashley Cole, Beckham, Lampard, Gerrard, Scholes (Hargreaves 76), Rooney (Heskey 76), Owen (Vassell 69).
Yedekler: Robinson, Bridge, Butt, Carragher, Joe Cole, Dyer, Phil Neville, Terry.

Bu da karşılaşmanın enfes bir videosu.

Serinin tümü için.

Hiç yorum yok: